Universitetet ska bland annat utreda Restaurang- och hotellhögskolans lokalisering. Foto: Jan-Peter Lahall, Örebro universitet

Gastronomibranschen: Vill att Campus Grythyttan blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

I DN debatt i veckan skriver flera av Sveriges framstående personer inom den gastronomiska världen att de vill se att Campus Grythyttan blir kvar.

– Vi tycker att Grythyttan är ett världsnamn. Örebro är ju inte något varumärke för någon gourmet eller gastronomisk värld, säger Christina Möller, ordförande i Lilla sällskapet.

En av de som skrivit under artikeln är Christina Möller. Hon är numera ordförande i Lilla sällskapet, Sveriges äldsta gastronomiska sällskap med över 200 år på nacken.

– Jag hade förmånen att ta emot den internationella gastronomiska akademin för några år sedan. De var alla, från hela världen, ytterst medvetna om Grythyttan. Som man kan tro att ingen från världen vet någonting om, men de var helt imponerade av restauranghögskolan och varumärket Grythyttan var otroligt viktigt för dem, säger Christina Möller.

Campus Grythyttan

Lockar få studenter

Ett av argumenten som Örebro universitet lyft fram är tappet vad gäller studenter och att man tror att man skulle kunna locka fler om utbildningen istället flyttades till Örebro.

– Vi har haft en högkonjunktur och det har slitits i kockar och de har inte behövt utbildning, men när det blir tider som inte är högkonjuktur så behövs det en sådan utbildning. Det finns idag de i Sverige som har gått ut Grythyttan som har fantastiska anställningar som är spjutspetsar för hela branschen.

Förutom Christina Möller så skrev även Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och Restaurangfacket, Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund, Alexandra Charles, fd nattklubbsdirektör, ordförande och grundare av 1,6 miljonerklubben för kvinnors hälsa, Björn Frantzén, mästerkock med Sveriges första 3-stjärniga restaurang, Henrik Norström, president för den svenska satsningen i Bocuse d'Or, Karsten Thurfjell, kulturjournalist Sveriges Radio, ständig sekreterare i Gastronomiska Akademien, Andreas Stenberg, vd för Årets Kock AB och Agneta Yngve, professor emeritus i kostvetenskap, Uppsala universitet, preses i Måltidsakademien, under debattartikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campus Grythyttan

Mer i ämnet