Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Minister Matilda Ernkrans (S) tycker att det är bra att utbildningarna på Campus Grythyttan utreds men ser samtidigt att de ska ligga kvar på orten. Foto: SVT

Ministern: ”Restaurangutbildning ska bedrivas i Grythyttan”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om framtiden för Campus Grythyttan i riksdagen blev inte mycket till debatt. Ministern för högre utbildning, Matilda Ernkrans, har nämligen inga planer i nuläget på att flytta på utbildningen från orten. Men skulle en begäran från Örebro universitet komma in om att flytta på utbildningen så kommer den att beredas på vanligt sätt.

– Jag har inte för avsikt att ändra regleringsbrevet som säger att restaurangutbildning ska bedrivas på Campus Gryhyttan. Därmed måste alltså utbildningen ges i Grythyttan.

Statsrådet Matilda Ernkrans (S) fick upprepa samma meddelande flera gånger under en interpellationsdebatt i riksdagen under måndagen.

Oro för en flytt

Bakgrunden är att Örebro universitet startat en utredning kring Campus Grythyttan i syfte att stärka kvalitén på utbildningen och få fler studenter att söka sig dit.

Oron i bygden har varit stor för att det ska innebära att utbildningen flyttar från Grythyttan, något som i så fall skulle få stora konsekvenser menar många.

Ställde två frågor

Under måndagen besvarade därför Matilda Ernkrans, som är minister för högre utbildning, den interpellation bestående av två frågor som riksdagsledamot Helena Vilhelmsson (C) från Nora lämnat in:

  1. Anser statsrådet att Campus Grythyttans verksamhet är ett nav för besöksnäring, måltidsutbildning, hållbarhet och företagsamhet som bör bevaras i Grythyttan?
  2. Om så är fallet, vad avser statsrådet att göra för att säkra upp Campus Grythyttan?

Bra att utbildningen utreds

Hon återkom flera gånger till det regleringsbrev som dikterar var utbildningen ska bedrivas men underströk också att hon tycker att det är bra att Örebro universitet vill se till att utbildningen i Grythyttan inte bara finns där utan att den också håller hög kvalitet.

– Om universitetet skulle komma fram till att man vill ändra i regleringsbrevet och flytta på utbildningen så är det en helt egen beredning, förklarade Matilda Ernkrans. Men någon sådan har inte kommit in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Campus Grythyttan

Mer i ämnet