Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snöblandat regn stoppar inte Gretas Gamlingar att uppmärksamma klimatfrågor. Foto: Kristofer Ström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gretas gamlingar – aktion i Tiveden för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Varje fredag klockan 12.00-13.00 samlas ett antal Tivedsbor utanför Tivendens lanthandel för att uppmärksamma klimatfrågor. De kallar sig Gretas gamlingar.

I ur och skur sedan i somras har aktionsgruppen Gretas gamlingar samlats vid Tivedens lanthandel för att prata klimatfrågor. Namnet är taget med inspiration av Greta Thunbergs klimatarbete.

Klimatnödläge

Tidigare i höst samlades ledarna för 94 världsstäder, däribland Stockholm, i klimatnätverket C40 för att skruva upp det lokala klimatarbetet. Där utlyste man globalt klimatnödläge eftersom alla rapporter pekar på att den globala uppvärmningen går mycket fortare och är mycket kraftfullare än tidigare.

– Hur ska vi kunna se våra barn i ögonen om vi inte gör någonting med den här vetskapen om klimatet, säger Marta Tärnsjö, en av aktivisterna i Gretas gamlingar i Tiveden.

Medborgarförslag

För att driva på klimatarbetet lämnade gruppen den 4 november in ett medborgarförslag till Laxå kommun där de bland annat uppmanar kommunen att ta fram en klimatomställningsplan och att kommunen ska kontakta företag, organisationer och offentlig verksamhet inom kommunen så att alla aktörer utarbetar planer.

– Det är bråttom. Forskarna säger att vi har åtta år på oss att ha nollutsläpp, menar Marta Tärnsjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer