Foto: SVT

Hällefors satsar på invandrare från Holland

Publicerad

En fallande befolkningsutveckling och brist på företagare gjorde att Hällefors kommun vände sig till Nederländerna. Satsningen att locka holländska företagare till kommunen pågick mellan 2004 och 2007 och en forskningsrapport på Örebro universitet har visat att projektet hade positiva effekter – men även att projekt av den här typen kan vara problematiska.

Ett 20-tal familjer från Nederländerna flyttade till kommunen under satsningen. Ungefär hälften av dem har stannat, bland annat familjen Neering. Corrie och Jaco Neering kom till Sverige 2005 tillsammans med sina tre barn.

– Vi hade länge tänkt att vi ville flytta utomlands, och när en av Jacos kunder ringde och berättade om Sveriges ekologiska råvaror blev vi intresserade och började kolla upp möjligheterna, säger Corrie.

Flyttade efter resa

Jaco och Corrie som bedrev en vegetarisk restaurang i Nederländerna bestämde sig för att åka till Grythyttan på barnens sportlov, och samma år gick flytten.

Forskaren och kulturgeografen Marco Eimermann har studerat, de som han kallar, de holländska livsstilsimmigranterna i Hällefors. Han har kommit fram till att satsningen var av godo, inte bara för näringslivet.

– De bidrar både ekonomiskt och socialt. Ekonomiskt genom nya arbetstillfällen och socialt genom en mer levande landsbygd, och hotet om stängning av dagis, skolor och bibliotek blir inte lika stort, säger han.

Problematiskt

Men han poängterar också att det kan vara problematiskt med den här typen av projekt. Bland annat för att man gör skillnad på kreativa och resursstarka invandrare och mindre attraktiva flyktingar. Men kommunalrådet Kristina Johansson menar att skillnaden görs på grund av olika förutsättningar hos de som kommer.

– Jag vill ju säga att det inte ska vara någon skillnad. Men sedan kommer man ju hit på olika grunden och behöver olika typer av stöttning och hjälp. De holländska familjerna som kom hit hade ju sina egna affärsidéer och andra möjligheter att bygga bo redan från början, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus invandring

Mer i ämnet