Ivo vill att Hallsberg ska tvingas betala för långsam handläggning. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Hallsberg kan tvingas betala för långsam handläggning

Uppdaterad
Publicerad
Enligt Ivo har det tagit kommunen över ett år att tillsätta en kontaktperson i ett ärende. Det menar de är orimligt lång tid. Nu kräver Ivo att Hallsbergs kommun ska få betala en straffavgift för den långa handläggningstiden.

I juni förra året meddelade Hallsbergs kommun att en person hade rätt att få en kontaktperson. Men ännu har ingen kontaktperson tillsats. Det tycker Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är för lång tid.

Därför kräver de nu att förvaltningsrätten ska besluta om att Hallsberg ska betala en särskild avgift för dröjsmålet. Avgiften är 2300 kronor i månaden, från september förra året till den dagen då en kontaktperson tillsätts.

Jaana Jansson är chef för social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Hallsbergs kommun. Hon säger att de kommer skicka in ett svar till förvaltningsrätten.

– Sedan får de fatta beslut om hur det kommer bli, säger hon.

Är det svårt att få tag på kontaktpersoner, generellt sett?

– Det är lite både och. Det gäller att det blir en bra matchning. Personerna ska gilla varandra och så beror det på vad man behöver stöd och hjälp med, säger Jaana Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer