Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jari Mehtäläinen (SD) ska nu vara med och styra Lindesbergs kommun som kommunalråd och socialnämndens ordförande. Hör hans känslor och tankar om det. Foto: SVT

Han är SD:s första styrande kommunalråd i länet – någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har fått sitt första kommunalråd i ett politiskt styre i Örebro län. Och det är en överväldigad Jari Mehtäläinen (SD) som skriver historia i Lindesberg.

– Det är klart att det är stort för mig och partiet, säger han.

Fram till 2022 har Sverigedemokraterna inte ingått i något politiskt styre i Örebro län, men däremot haft vågmästarroll i flera kommuner.

Lindesberg blir nu den första kommunen där partiet får vara med och styra fullt ut – något som blev klart för tre veckor sedan.

Valet 2022 Örebro län

I måndags blev det också klart att partiet får tunga förtroendeuppdrag. Förutom att Jari Mehtäläinen (SD) blir kommunalråd och socialnämndens ordförande får Tom Persson (SD) rollen som ordförande i tillväxtnämnden.

Historiskt maktskifte

Och det historiska maktskiftet har varit svårt att ens ta in enligt huvudpersonen Jari Mehtäläinen.

– Det har nog inte sjunkit in riktigt hur stort det här är.

Hör om hans tankar att styra i klippet

Nya styret i Lindesberg

Lindesberg kommer de kommande åren att styras av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Landsbygdspartiet oberoende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet