Utredningsarbetet planeras fortsätta under helgen. Foto: TT

Kameror har hittats ombord på olycksplanet

Uppdaterad
Publicerad

Kameror och mobiltelefoner har hittats ombord på flygplanet som kraschade i Örebro, uppger Haverikommissionen för SVT.

Orsaken till haveriet är fortfarande oklar, men på cirka 100 meters höjd ska planet ha hamnat i svårigheter, gjort en kraftig vänstersväng och sedan störtat mot marken, enligt kommissionens teori.

Polisen och Statens haverikommission arbetar nu för fullt med att utreda vad som ligger bakom flygolyckan där nio personer omkom.

– Vi har hittat några kameror och mobiltelefoner, säger Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission till SVT.

Det är ännu inte känt vad kamerorna eventuellt innehåller, man har hittills inte hittat någon filmsekvens.

Har ni hunnit analysera dem?

– Nej det har vi inte, nu håller vi på och samlar in allting och för att inte riskera att missa någonting så sätter vi oss inte ner med det vi har. Vi har bara tittat på radarspåren för att då konstatera ungefär hur högt upp planet kom.

Svårigheter kort efter start

Haverikommissionen har kunnat kartlägga ett troligt händelseförlopp för olyckan.

Planet ska ha hamnat i svårigheter kort efter starten, på cirka 100 meters höjd och då gjort en kraftig vänstersväng för att därefter gå i marken. Orsaken till det inträffade är dock ännu oklar.

– Det är viktigt i vårt fall att vi håller ett öppet sinne och inte snöar in oss på någonting. Det är klart vi spekulerar också men vi måste gå till botten med alla olika möjligheter, om det är förutsättningar som inte har varit på plats, om det är något mekaniskt eller om det är handhavande eller operationellt. Det är många aspekter vi tittar på, säger Peter Swaffer.

Vilka fynd har ni gjort hittills?

– Vi har bland annat extern data, radarspår från olika säkra källor som påvisar färdvägen i luften. Det vi tittar på nu är internt i flygplanet, alltså minnesenheter. Svarta lådan heter det inte i små plan utan här är det något som loggar data in i motorn och i navigationssystemet.

Planet var kontrollerat och godkänt

Enligt dokumentation som SVT har tagit del av fanns det inte några kända fel på planet.

– Hade det funnits problem som skulle kunna påverka flygsäkerheten på något sätt så hade inget bevis utfärdats, säger Jerry Köhlström, flygteknisk inspektör på Transportstyrelsen.

Polisen efterlyser mer dokumentation

Polisen arbetar vidare med att bland annat samla material och förhöra vittnen, något som planeras fortsätta under helgen. De efterlyser även filmmaterial och mer information från privatpersoner som kan ha dokumenterat händelseförloppet.

Nu förbereds det för att bärga planet till Haverikommissionens undersökningslokaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet