Erik Torstensson ställer ut på Frövifors pappersbruksmuseum i sommar. Foto: Julia Esiksson /SVT

Hans mormor är ängeln som hänger tvätt

Uppdaterad
Publicerad

Hundratalstals meter siden och klädnypor – konstnären Erik Torstensson gör den sista förberedelsen inför sommarens utställning på Frövifors Pappersbruksmuseum. Konstverket sätter han upp till minne av mormor.

– Min mormor gick bort vid årsskiftet, så det här verket heter ”Mormor hänger tvätten” . Eftersom mormor är en ängel  så hänger hon så högt för det är bara hon som kommer åt tygerna, säger Erik Torstensson.

TV: Se hela inslaget

Allt möjligt ger färg

Kompost, ogräs eller rostiga spikar – man kan ta nästan vad som helst för att färga tyget, dock får man stå ut med doften. Erik experimenterar i mammas kök. 

– Dels har jag  lagt in de här tremeters sidenveporna och lagt in olika material. Växtdelar, rostiga spikar och sånt och rullat ihop det till en korv och ångat det ovanpå en kastrull och låtit det ligga några timmar. Sedan öppnar man upp och får en överraskning och ser vad som händer. Det är lite som julafton och surströmmingspremiär samtidigt, säger Erik.

Fiberbaserad konst

Utgångspunkten för alla verk som ställs ut på pappersbruksmuseet är att de består av någon slags naturfiber. Både regionala konstnärer och från andra delar av landet medverkar i utställningen. De visar olika tekniker i måleri och växtfärgning.

Konstverk av Lisa Brunnegård finns med i sommarens utställning. Hon arbetar främst med papper eller textil och använder växtfärgning. Foto: Julia Eriksson /SVT

-Jag tycker att det är spännande att se det här livet som finns i fibrerna. Det finns en skörhet och bräcklighet i dem, så ibland känns det som att det ska falla isär. Men ändå finns det en styrka i bakgrunden i den här, säger Mikael Tiderman, museichef.

Mikael Tiderman, chef Frövifors papperbruksmuseum Foto: Julia Eriksson /SVT

Utställningen ”Fiber och färg” öppnade sina dörrar för besökare på lördagen med vernissage där flera av konstnärerna närvarade.

Konstnären Lena Hellström har använt Shiboriteknik i de verk hon ställer ut på pappersbruksmuséet i sommar. Foto: Julia Eriksson /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.