Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se vad några örebroare tycker om Järntorget. Foto: Arkivbilder

Här är åsikterna om hur tryggheten på Järntorget ska öka

Uppdaterad
Publicerad

Nyheter om brottslighet på Järntorget har blivit vanliga. Senast förra veckan kunde SVT Nyheter Örebro berätta om hur William Adolfson, som driver en klädbutik på torget, låser dörren efter upprepade stölder. Med anledning av detta har SVT nu frågat kommunens politiker hur de vill öka tryggheten.

Gemensamt för flera partier är att de vill öka genomströmningen av folk på torget. Moderaterna och Sverigedemokraterna har konkreta förslag om att det kan uppnås genom parkeringsplatser på torget.

“Kortsiktigt vill vi införa 30 stycken korttidsparkeringar för att gynna näringslivet och ge mer rörelse i område”, skriver Moderaterna i sitt svar i enkäten.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill även ta bort den offentliga toaletten på torget.

Fler kameror och stoppad invandring

På kort sikt föreslår Centerpartiet bland annat fler kameror för ökad kameraövervakning. Partiet skriver också att man kan fundera på om toaletten på torget ska vara kvar. “Det finns nog flera kortsiktiga lösningar, dock tror jag att det inte är de kortsiktiga lösningarna som är just lösningen utan vi ska fokusera på utan de långsiktiga”, skriver partiet.

Örebropartiet vill bland annat se hårdare straff och hårdare tag från polisen, samt en tillfälligt stoppad invandring. ”Tills dess att vi får fullständig kontroll på det vi nu har att hantera”, skriver Örebropartiet.

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna trycker på sociala insatser och att öka jämlikheten i samhället.

Hjälp från arkitektbolag

Socialdemokraterna skriver bland annat att man tar ett helhetsgrepp om platsens fysiska planering genom att ha anlitat ett arkitektbolag som jobbar med platsutveckling. “Under hösten påbörjas mer diskussioner med aktörer som är kopplade till platsen, såsom näringsidkare intill torget, polis, fastighetsägare och andra”.

Miljöpartiet lyfter att närvaro av ordningsvakter och polis kan komma att behövs till en början för att öka tryggheten och att de är öppna för att lyssna på förslag som utredningen om Järntorget kommer fram till.

Fler ordningsvakter och ökad belysning

Kristdemokraterna svarar att Järntorget behöver öppnas upp med fler “genomfartsleder” och att det måste finnas mer liv och rörelse på torget för att platsen ska kännas trygg.

Liberalerna pekar på förbättrad och förstärkt belysning, ökad polisnärvaro och ökad kameraövervakning. Men även fler ordningsvakter som kompletterar polisen. På lång sikt behövs en omstrukturering av torget i sin helhet för att öka flödet av människor och minska möjligheterna för tillhåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på Järntorget

Mer i ämnet