Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se vilka tre anläggningar som släpper ut mest fossil koldioxid i länet. Foto: Henrik Montgomery, TT

Här är Örebro läns största utsläppare av koldioxid

Uppdaterad
Publicerad

De fossila koldioxidutsläppen från länets största anläggningar kopplade till EU:s system med utsläppsrätter har minskat år för år. 2020 släppte dessa anläggningar tillsammans ut 142 000 ton fossil koldioxid. Det är dock inte ens hälften av vad personbilstrafiken står för.

I Örebro län finns 25 anläggningar som omfattas av handeln med utsläppsrätter. De som omfattas av handeln är den tunga industrin, energisektorn och flyget.

De 142 000 ton som dessa anläggningar släppte ut 2020 utgör knappt en procent av de totala utsläppen från hela landets anläggningar kopplade till utsläppshandeln.

Utsläppen från dessa anläggningar har minskat sedan 2019, då de gemensamt släppte ut 193 000 ton.

Den anläggning som släpper ut mest koldioxid i länet är dock inte kopplad till utsläppshandeln eftersom det är en avfallsanläggning. Fortum waste solutions mellan Örebro och Kumla släppte 2020 ut nästan 113 000 ton fossil koldioxid enligt Naturvårdsverkets siffror.

Transportsektorn är värst

Det är dock transportsektorn som står för störst andel av länets utsläpp sett till totalen. Enligt SMHI:s nationella emissionsdatabas släpptes det ut cirka en miljon ton fossil koldioxid i länet 2019. Ungefär hälften av detta (510 662 ton) kommer från transportsektorn.

Majoriteten av utsläppen (61 procent) från transportsektorn kommer från personbilar.

Men hur mycket är egentligen ett ton koldioxid? Det finns olika sätt att räkna på, i volym motsvarar det 6 500 flyttkartonger eller en bilresa på 400 mil.

I klippet ser du vilka tre anläggningar i länet som släpper ut mest fossil koldioxid i Örebro län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet