Mathilda Carlsson, elitgymnast

”Jag har bara bra upplevelser av att satsa hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Örebro-gymnasten Mathilda Carlsson om att satsa på idrott redan som barn.

Mathilda Carlsson är elitgymnast. Förutom att hon är med i Örebro gymnastikförening, med en rad SM-silver i ryggen, är hon med i svenska truppgymnastiklandslaget. Och hon har satsat stenhårt sedan starten.

–Jag har tränat gymnastik sedan jag var fyra år, jag har bara bra upplevelser av att satsa hårt, säger hon.

Sportgranskning

Hon tycker att man bör satsa tidigt.

– Det behövs för att nå toppen, säger hon.

Och det är ingen unik åsikt för att komma från en gymnast. I undersökningen som SVT gjort har 17 gymnaster i landslagen svarat. Och alla, förutom en, tycker att det är ”ganska bra” eller ”mycket bra” med tidiga elitsatsningar.

Det till skillnad från exempelvis innebandyn där 24 av 38 stycken i dam- och herrlandslagen tycker att det är ”ganska dåligt” eller ”mycket dåligt.  Mathilda Carlsson menar att det förmodligen beror på att idrotterna är så pass olika.

–Som bäst är man när man mellan 16 och 20 år när man håller på med gymnastik, så man behöver satsa hårt tidigt, säger hon.

Om du inte hade elitsatsat tidigt, hur tror du att din karriär hade varit då?

–Jag är säker på att jag inte hade varit lika bra då, säger hon.

Tycker du att fler borde elitsatsa tidigt?

–Ja, om det sker på rätt sätt, säger hon.

Och med rätt sätt menar Mathilda Carlsson att man måste ha rätt stöttning bakom sig. Familjen måste vara med på allt, stötta och finnas där.

–Och klubben spelar självklart en stor roll, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet