Här byts Stora Vallas gräsplan ut: ”12,9 miljoner budgeterat”

Uppdaterad
Publicerad

Degerfors IF går just nu en kamp mot klockan med fyra veckor kvar till hemmapremiären mot BK Häcken. Efter en långdragen upphandlingsprocess är nu arbetet igång med att få den nya gräsmattan på plats.

– Nu blir det en mer robust plan som kommer kunna vara spelbar större delen av året, säger Magnus Ådén, chef för serviceförvaltningen i Degerfors kommun.

Den gamla gräsplanen på Stora Valla hade över 40 år på nacken och var i så dåligt skick att Degerfors IF tvingats spela några av sina hemmamatcher de senaste åren på Behrn Arena i Örebro.

– Planen har inte varit tekniskt funktionell och saknade fungerande dränering. Det blev mycket vattensamlingar och den behövde bytas ut. Nu får vi en mer robust plan, säger Magnus Ådén.

Degerfors IF

Men frågan är om valet av gräsmatta kommer att bli en mindre ekonomisk affär på sikt? Hör Magnus Ådén svara på den frågan i klippet.

Investeringar som krävs för allsvenskt spel

Det som just nu liknar en enda stor leråker är steg två av tre i de stora investeringar som varit ett måste för att göra Stora Valla till en allsvensk arena. Arenaägaren Degerfors kommun tog förra året beslutet att skjuta till 51 miljoner kronor i investeringsmedel för att kunna göra de satsningar som svenska fotbollsförbundet kräver för allsvenskt spel.

Första steget var ny belysning inför förra säsongen. Nu byts gräsmattan ut och nästa år ska en ny sittplatsläkare, som ger ytterligare 2000 sittplatser under tak, komma på plats.

– Då har vi uppfyllt de krav som fotbollsförbundet ställer just nu, säger Magnus Ådén.

Upphandling av gräsplan anmäld

Men upphandlingarna för såväl den nya belysningen inför förra säsongen som kring den nya gräsplanen har mött bekymmner. I november i år hade Degerfors kommun inte ens fått några anbud till sin upphandling. Sedan blev det snabba ryck när man till slut förra månaden skrev avtal med ett engelsk bolag, något som förhandlades utan föregående annonsering, eftersom anbuden uteblev första gången.

Men upphandlingen har anmälts till Konkurrensverket av en privatperson som anser att tidskravet inför avtalet ändrades på ett felaktigt sätt.

Magnus Ådén kan dock inte se att någonting gått fel.

– Vi får avvakta och se vad Konkurrensverket säger eller om de lägger ner ärendet. Vår bild är att vi har skött allt inom lagen för offentlig upphandling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Degerfors IF

Mer i ämnet