Foto: TT

Så lång tid tar det innan ambulansen kommer till dig

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden för ambulans ökar i Sverige. Dessutom varierar utryckningstiderna kraftigt mellan landets kommuner visar en genomgång som SVT gjort. I Örebro län sticker Lekebergs kommun ut med längst utryckningstid.

För invånarna i Lekebergs kommun är medianvärdet för hur lång tid det tar innan ambulansen kommer 23 minuter. Det visar siffror för 2016 som SVT tagit fram. Målet är att nå fram inom 20 minuter.

– Jag tycker våra siffror blivit bättre i år för kvartal ett och två, säger Thomas Carnell, som är ambulanschef. Det blir bättre och bättre tack vare att vi 2016 flyttade en av våra ambulanser till Byrsta brandstation som ligger mellan Kumla och Hallsberg och som även tar en del larm mot Lekeberg.

Snabbast i Karlskoga

Thomas Carnell berättar också att det pågår ett projekt om att bygga en ny ambulansstation i Berglunda för att komma närmare motorvägen E18 mot Karlskoga som också gör det närmare till Lekebergs kommun. Förhoppningsvis ska den stå klar 2019-2020.

Snabbast är man i Karlskoga med 9,8 minuter och i Örebro tar det 10,2 minuter men då finns det ambulanser stationerade på orterna.

Så lång tid tar det innan ambulansen kommer

Tiden som anges är medianvärdet för den tid som går mellan att samtalet kommer in till SOS till dess att ambulans är på plats.

Lekeberg – 23 minuter

Lindesberg – 17 minuter

Askersund – 16 minuter

Hallsberg – 15,7 minuter

Laxå – 15, 6 minuter

Ljusnarsberg – 15,2 minuter

Degerfors – 14,9 minuter

Nora – 13,7 minuter

Hällefors – 13 minuter

Kumla – 11,9 minuter

Örebro – 10,2 minuter

Karlskoga – 9,8 minuter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.