Varje måndag träffas frivilliga för att stötta tjejer via chatt och jourtelefon. Foto: SVT

Här stöttar tjejer tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Varje måndag är det samling i tjejjourens lokaler i Örebro. Då arbetar frivilliga med att bemanna den stödtelefon och chatt som föreningen har. Och många hör av sig för att diskutera stort och smått.

Föreningen Tjejjouren har cirka 30 medlemmar och varje måndag arbetar fyra av dem med att bemanna den chatt och stödtelefon som håller öppet varje måndag.

När SVT Örebro hälsar på är det Veronica, Stina, Hanna och Safa som gör sig redo att prata med andra tjejer som hör av sig.

– Det kan handla om allting, både stort och smått, förklarar Veronica Bäcklin som är samordnare för Örebro Tjejjour. Skolan, relationer och frågor om kroppen är vanliga men ibland handlar det om sexuella övergrepp och psykisk ohälsa.

Medmänniskor och storasystrar

Tjejouren ska ses som ett komplement till professionell vård eller stöd som man kan få. Förra året fick föreningen ta emot sexhundra samtal.

– Vi är inte proffs utan medmänniskor och storasystrar, förklarar Veronica.

”Nu har jag gjort skillnad”

Men alla känner de att arbetet är något som gör skillnad och något som även stärker dem själva.

– Visst är det jobbigt att lyssna på allt men efter en kväll känner man sig stärkt och peppad: ”Nu har jag gjort något för förändra världen”, menar Stina Odlingson som är en av de frivilliga. Och det räcker faktiskt med en måndagkväll i månaden för att göra skillnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer