Ingrid Ziegler är överläkare på infektionskliniken på USÖ och doktorand på institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet. Foto: Elin Abelson / ORU

Hennes forskning ger snabbare hjälp till patienter med livshotande tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Örebroläkaren Ingrid Zieglers forskning gör att man snabbare kan sätta in rätt behandling hos patienter som drabbats av sepsis – det som tidigare kallades blodförgiftning. Ett sjukdomstillstånd som varje år skördar fler offer än hjärtinfarkt.

Sepsis, eller blodförgiftning som det hette tidigare, dödar varje år fler personer än hjärtinfarkt. Var tionde dödsfall i världen beror på sepsis. Och ju längre tiden går innan man sätter in rätt antibiotika, ju högre risk för patienten.

Nu har överläkaren på infektionskliniken på USÖ Ingrid Ziegler forskat kring en ny teknik för att påvisa bakterier i blodet vid sepsis.

Snabbare och bättre svar

När man använder den traditionella metoden, blododling, kan det ta flera dagar att få svar och tillförlitligheten kan variera. Med så kallad PCR-teknik går det att få svar på bara några timmar.

– PCR-tekniken visar både vilken bakterie som orsakar infektionen och vilken nivå av bakterie-DNA det finns i blodet, säger Ingrid Ziegler.

Höga mängder DNA i blodet kan vara en varningssignal för allvarlig sjukdom.

– Patienter med höga DNA-nivåer hade en mer allvarlig sjukdomsbild och högre dödlighet, säger Ingrid Ziegler.

Tiden spelar roll

Den första timman då sepsis visat sig hos en patient har kallats för ”den gyllene timman”. Om kraftfull behandling då sätts in klarar sig fyra av fem patienter.

Chansen att överleva sjunker sedan snabbt för varje timma.

Mer om sepsis:

Sepsis är en infektion som ofta är en följd av till exempel en influensa, halsfluss, sårinfektion, lunginflammation eller urinvägsinfektion.

Vid sepsis går immunförsvaret överstyr och släpper ut en mängd ämnen som får blodkärlen att läcka vätska.

Blodtrycket faller, vilket gör det svårt för kroppen att förse viktiga organ med syre, vilket inte sällan leder till skador på till exempel njurar, hjärta och lungor.

I enstaka fall kan amputation av kroppsdelar bli nödvändig på grund av omfattande vävnadsskador och i värsta fall dör patienten på bara några timmar.

Svår sepsis är den tionde vanligaste dödsorsaken i världen.

En patient med sepsis löper fem gånger högre risk att dö än en patient med en stroke eller hjärtinfarkt.

Källa: Sepsisfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.