Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sami Al-Ansi, Fanny Hult/SVT

Oro bland företagare inför vinterns elräkningar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan december har Noraföretaget Frabes elräkningar legat på 300 000 kronor i månaden, jämfört med 80 000 i normala fall. Nu är de oroliga för att elkostnaderna i vinter kommer skena ytterligare.

Industriföretaget Frabe i Nora arbetar med bland annat laserskärning och svetsning. I dag sparar företaget på den el de kan, bland annat genom att släcka lampor och se till att maskinerna är avstängda när de inte används. Men för att kunna producera används dessa maskiner dagligen, flera timmar om dygnet.

Fyra gånger så dyrt

Elräkningarna har gått från 80 000 kronor i månaden till uppemot 300 000, och vintermånaderna väntas bli ännu dyrare. Samtidigt kan de inte höja priserna på produkterna hur som helst.

Prischocken i Örebro län

– Det är förtvivlat, man vet inte hur man ska agera, vad jag ska räkna på och hur dyrt kan det bli, säger Fredrik Carlsson, vd på företaget.

Efterlyser åtgärder

Han efterlyser omedelbara åtgärder från landets styre för att hjälpa företagen så att de kan fortsätta producera och vara verksamma.

– Vi vill se ett maxtak på vad det kan kosta, så att man vet vad man ska rätta sig efter på kort sikt. På lång sikt är det ett tillgodosett elnätsbehov, säger han.

Hör Fredrik Carlsson, vd, berätta i klippet om hur företaget kan komma att påverkas av de höga elräkningarna inför vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet