Foto: Philip Naskret/SVT

Holmensprängningen: Nya uppgifter – 18-åringen har gett sin förklaring på vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

Den unga mannen som misstänkts för sprängningen av en strippklubb på Holmen i Örebro har under förhör och rättegången varit förtegen. Men nu har han lämnat nya uppgifter – sin förklaring på det vittnen sett – att han ska ha lastat den vita skåpbilen som användes vid spräningen med svarta sopsäckar.

18-åringen åtalas för två brott, allmänfarlig ödeläggelse för sprängningen på Holmen och synnerligen grovt narkotikabrott efter han ska ha hanterat större volymer kokain.

Under utredningen har vittnen uppgett att de sett mannen lasta bilen med svarta sopsäckar. Han har tidigare inte velat berätta någonting om de iakttagelserna men har under rättegången nu gett en förklaring. Han menar att det ska ha varit narkotika i sopsäckarna, inte sprängmedel.

Explosion i Örebro

– Han har lämnat en förklaring som är trovärdig och som inte kan avfärdas från tingsrätten, säger Gabriella Alnemark, 18-åringens advokat.

Rättspsykiatrisk utredning

Nu ska den 18-åringen genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, som är en första läkarundersökning för att reda ut om det finns behov av ytterligare rättspsykiatriska undersökningar.

Rättegången är således inte avslutad utan beräknas fortsätta i mitten av december. Något exakt datum kunde inte åklagare Anna-Maria Larsson ge. 

Åklagarna yrkar på ett fängelsestraff på åtta till nio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Örebro

Mer i ämnet