Ingrid Hansson Foto: SVT

Ännu en stjärnspelare lämnar Linde volley

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska nyförvärvet Ingrid Hansson ger upp hoppet om arbetstillstånd efter avslöjandet om Lindesbergs dubbla kontrakt.

Som Tvärsnytt tidigare berättat skulle det bli svårt för Lindesberg Volleys nyförvärv Ingrid Hansson att få arbetstillstånd av Migrationsverket. Det efter vårt avslöjande om att klubben fört sig med dubbla kontrakt på ett otillåtet sätt med två av sina utländska spelare, ukrainskan Nadya Greseva och amerikanskan Crystal Palmer.

– Det kan bli väldigt svårt att få arbetstillstånd för nya personer om man tidigare inte betalat löner som man utlovat, sa Nina Johansson, enhetschef på Migrationsverket Stockholm, till Tvärsnytt när nyheten avslöjades.

Volleyfusk

Sista träningen

Och nu står det klart: Ingrid Hansson tvingas ge upp försöket att få arbetstillstånd som volleybollspelare i Lindesberg. Torsdagskvällens träning med laget blev hennes sista i klubben, som hon aldrig fick spela någon elitseriematch för.

– Jag har bestämt mig för att lämna Lindesberg. Det är inga ”hard feelings” som ligger bakom, men det tar för lång tid med Migrationsverket. Det har varit många turer och jag känner nu att jag inte kan vänta längre, säger Hansson till Tvärsnytt.

– Allt kommer ordna sig för mig, det är jag säker på. Det var bara oturligt att jag kom till Lindesberg samtidigt som allt det här hände. Jag har blivit väl omhändertagen och ville spela här, men tyvärr går det inte, tillägger hon.

På fredagen lämnade hon Lindesberg och Sverige. Nu börjar jakten på en ny klubb, något som kan bli tufft.

– Säsongen har ju redan börjat, så det kommer bli svårt. I värsta fall får jag åka hem till USA och ta ett vanligt arbete så länge. Det löser sig på något sätt.

”Fler kommer få det svårt”

Ingrid Hansson tror att Tvärsnytts avslöjande inte bara kommer påverka Lindesbergs utsikter att i framtiden värva icke EU-spelare.

– Jag tror att flera svenska klubbar kommer få det svårt efter det som har hänt. Migrationsverket kommer vara ännu hårdare när de ska godkänna arbetstillstånd i framtiden för volleybollspelare och andra idrottare.

Det som har hänt är inte bra för volleybollen, menar Ingrid. Samtidigt så hoppas hon på att det hela kommer resultera i något bra.

– På lång sikt tror jag att det kan vara bra för ligan. Jag hoppas det blir ändring. Att man tar bättre hand om spelarna generellt sett, och att klubbarna inte manipulerar med systemet i fortsättningen.

– Det är alltid en risk att komma till ett nytt land och spela. Jag har hört många historier från flera spelare och jag kan bara hoppas att det blir bättre. Det är bra om idrottsklubbarnas styrelser lär sig att ta mer ansvar både för spelarna och klubben efter det här.

Klubben tveksam

Lindesberg volley är tveksamma till att Ingrids arbetstillstånd har dragit ut på tiden på grund av att de lämnat felaktiga uppgifter till Migrationsverket.

– Det är svårt för mig att bedöma. Men vi har fått vänta länge på arbetstillstånd med andra spelar också, säger Dan Walterson, vice ordförande i Lindesberg volley.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyfusk

Mer i ämnet