Foto: Monika Bruhn/SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Titta, här får husen nya ansikten

Uppdaterad
Publicerad

I Lindesberg avslutadades nyligen ett konstnärligt projekt som bygger på att hus, garage och konditoriväggar sprejmålas. Tanken är att det ska lyfta Lindesberg och göra det karismatiskt.

Tolv graffiti- och gatukonstnärrer från hela landet gästade staden under förra veckan för att ägna sig åt arbetet. Finansieringen står kommunen, fastighetsägare och lokala företag för.

– Jag tycker det är vara fint med stora väggmålningar. Det finns inte i någon annan svensk stad, säger Helana Nilsson, Lindesbergsbo och initiativtagare för projektet.

Idé i februari

Hon kom med idén i februari. Ett flertal fastighetsägare nappade direkt. Därefter gick hon ut på en hemsida och arrangerade en tävling. Personer fick skicka in förslag på motiv och målningar som kunde täcka husfasaderna.

– Det var personer från hela världen som skickade in förslag, säger Helena Nilsson.

Arbetet påbörjades under måndagen. Nu finns det målningar lite här och var i stan. På den stora husväggen på Bytesgatan, söderväggen på Frosts konditori och två väggar vid Ica är bara några exempel.

Tvärsnytt har pratat med ett flertal Lindesbergsbor.
– Jag tycker det är häftigt, säger Kent Andersson som tar en joggingrunda i staden för att titta på de olika målningarna.

”Kul att det händer nåt”

– Det är kul att det händer nåt här i byn, säger en annan man som Tvärsnytt pratar med.

Det finns också kritiker. En av dem är Egon Andersson.

– Det är inte riktigt min typ av konst. Jag skulle inte säga att det förfinar Lindesberg, säger han.

Målningarnas motiv varierar. Det är allt från traditionell graffiti till illustrationsbaserad konst med starka färger. Det finns inget bestämt tema utan alla konstverk är unika på sitt sätt.

– Förhoppningen är att folk från andra delar av landet ska komma hit och titta, säger Helena Nilsson.

Positiva reaktioner

Har ni fått någon kritik från Lindesbergsborna?

– Inte jag personligen. Konstnärerna säger att de enbart har mötts med positiva kommentarer. Men det är klart att det alltid kan finnas kritiker där ute, säger Helena Nilsson.

Arbetet slutfördes igår men fastighetsägare hör fortfarande av sig och vill få sina byggnader målade. Så intresset är stort. Enligt Helena Nilsson är Lindesberg den målningstätaste staden i Svergie sett till antalet invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer