I klippet hör du reaktioner efter dagens förhandling. Foto: SVT

Ingen prislapp satt för rivning av dammen i Järleån

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrättssalen i Örebro var, i coronamått mätt, fullsatt på onsdagen när det var dags för den första dagen av två i målet om dammens framtid i Järleån i Nora kommun.

Via två stora bildskärmar i rättsalen deltog flera motparter i målet, däribland Örebro läns museum, Nora kommun, hembygdsföreningen och Länsstyrelsen i Örebro län.

På plats vid Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt satt bland annat Naturvårdsverket.

Järle kvarndamm

I inledningen på onsdagen sammanfattade domaren i målet att Länsstyrelsen och Älvräddarna är de enda som är för Naturvårdsverkets förslag, övriga parter är emot.

Under förmiddagen redogjorde Naturvårdsverket läget för området som varit i statens ägo i mer än 100 år. Man la fram argument varför förändringarna är nödvändiga och att man tittat på andra alternativ innan man landade i det här. Man visade också en film. Detta eftersom en vandring i området inte kan göras på grund av pandemin.

Prislapp på projektet saknas

Under förmiddagen lämnades det plats för frågor och flera tog tillfället i akt. Den största farhågan som lyftes är hur vattenflödet blir när dammen är borta och om de åtgärder verket vill göra verkligen gynnar vare sig flodpärlmusslan eller öringen.

En konkret fråga var vad det kommer att kosta att göra ny flodbotten och bygga en ny bro över ån, där dammluckorna suttit. Den frågan kunde Naturvårdsverket inte svara på, vare sig under förmiddagens förhandling eller när SVT Nyheter gjorde en intervju i pausen.

Ni har ju utrett det här under en tioårsperiod – vad har utredningarna kostat?

– Jag vet inte de exakta siffrorna, men vi har lagt ner mycket tid på det här och vi har anlitat konsulter av olika slag så det är flera hundra tusen som utredningarna kostat, säger Maria Tiricke, enhetschef på Naturvårdsverket.

Vad kommer det att kosta att genomföra de förändringar som ni vill göra i området?

– Det finns ingen exakt siffra där heller, men minst en miljon på plats, men sedan kommer det ju krävas ytterligare utredningar men jag har inga exakta belopp.

Kritik från Örebro läns museum

Rättegången fortsätter imorgon, torsdag, då kommer bland annat Örebro läns museum att föra sin talan.

– Vi kommer argumentera för att Naturvårdsverket inte använder miljöbalken på ett sätt som det är tänkt. Miljöbalken är ett områdesskydd och nu vill man göra väldigt stora ingrepp i det här området. Man vill ju i princip bygga om hela forssträckan och göra den mer naturlik, säger Birgitta Johansen, chef för Örebro läns museum.

Utöver rättegången i Mark- och miljödomstolen har Naturvårdsverket ansökt om tillstånd för förändringarna i området, enligt Kulturmiljölagen. Den ansökan lämnades in till Länsstyrelsen i Örebro i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet