Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ja eller nej? Hör Johan Pehrson (L) svara på fem snabbfrågor. Foto: SVT

Ja eller nej? Så tycker L:s toppkandidat från Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraft eller inte? Ska vi slopa karensdagen? Johan Pehrson är Liberalernas förstanamn på riksdagslistan i Örebro län. Men var står han i några av de mest uppmärksammade politiska ämnena den senaste tiden? I klippet svarar han på våra fem snabbfrågor.

Under sommaren träffar SVT Örebro riksdagspartiernas toppkandidater från länet för att ta reda på vilka de är och vad de tycker.

Mer om Pehrson och Liberalernas politik

Hur ska energiförsörjningen i Sverige se ut i framtiden?

”Sverige behöver ny planerbar elproduktion. Det är att vi har stängt reaktorer som är det viktigaste skälet till att elsystemet i södra Sverige är försvagat, vilket i sin tur har gett de höga priserna. Kärnkraft är det enda planerbara energislaget som både är fossilfritt och som kan byggas ut i stor skala. Sol och vind behövs också, men utan mer planerbar kraft kommer inte elsystemet att fungera.”

Behöver vi göra något åt drivmedelspriserna – i så fall vad?

”Vi har ställt oss bakom att sänka skatten till den mininivå som alla EU-länder måste ha. Vi har också sagt att vi ska passa på att lätta på kraven i reduktionsplikten nu när elektriferingen av fordonsflottan går mycket snabbare än vad man antog när reduktionsplikten utformades. Det finns utrymme att sänka taken utan att klimatmålen för den skull riskeras.”

Vilka politiska beslut krävs för att minska de fossila drivmedlen?

”Det ska successivt bli dyrare att släppa ut koldioxid, men det ska ske förutsägbart så att hushåll och företag kan planera. För att andelen elbilar ska kunna fortsätta växa snabbt måste vi också kraftigt öka takten i utbyggnaden av laddinfrastrukturen. Överallt där bilar står parkerade mellan 2 och 24 timmar ska det finnas laddare. Vi vill se retroaktiva krav i byggreglerna kombinerade med ordentliga stöd från staten.”

Ska betyget underkänt försvinna från grundskolan?

”Nej. Vi tror att tydliga mål och kunskapskrav är viktigt. Genom prov och betyg kan även elever som riskerar att inte lyckas i skolan fångas upp i god tid. Vi vill satsa på mer stödinsatser för elever som riskerar att inte nå målen.”

Vad krävs för att komma tillrätta med personalbristen inom sjukvården?

”För det första måste det bli mer attraktivt att både påbörja och fortsätta en karriär inom vården. Detta kräver god löneutveckling och goda arbetsvillkor.  Det administrativa krånglet måste minskas. Kortsiktiga satsningar på vården försvinner i stor del in i administrativa kostnader.”

Vilka politiska beslut krävs för att stoppa skjutningarna?

”Efter åtta år utan kraftfulla reformer krävs en massiv satsning direkt. Men förutom skärpta straff och fler poliser krävs en stora sociala brottsbekämpande insatser. De unga killarna måste fångas upp direkt i förskolan att lära sig svenska och få en chans att klara skolan. De som inte klara skolan måste få gå i särskilda undervisningsgrupper, både för deras egna skull och för andras.”

Hur ska fler med utländsk bakgrund komma in på arbetsmarknaden?

”Det är de som misslyckas i skolan som riskerar rekryteras av gängen och bli deras kanonmat. Därför satsar Liberalerna så mycket på tidiga insatser på svenska språket redan i förskolan och särskilda undervisningsgrupper i skolan. Sedan måste vi ha en arbetsmarknad där det lönar sig bättre att arbeta. Det måste införas ett bidragstak och det måste bli lättare för företag att anställa. Det är små- och medelstora företag som kan växa och anställa.”

Vilket eller vilka partier vill du helst samarbeta med i en regering efter valet?

”Sverige behöver en liberal och borgerlig regering som kan ta itu med Sveriges stora samhällsproblem. För Liberalerna är M och KD naturliga partners i en sådan regeringsbildning, men vi inser att vi kommer behöva föra samtal med andra partier i Sveriges riksdagen. Den senaste mandatperiodens samtalsförbud mot partier man inte gillar har varit en återvändsgränd.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet