De 12 gäster som bor på Nora Tåghem har istället fått flytta in tillfälligt på Nora Stadshotell. Foto: Privat

Järnvägsvagnar i krock i Nora: ”Vi har varit i chock”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen började tre av veteranjärnvägens (NBVJ) vagnar i Nora plötsligt att rulla på sjöspåret nere vid Norasjön. Vagnarna rullade 100-150 meter och kolliderade med vandrarhemmet Nora Tåghems uppställda vagnar.

Händelsen inträffade på fredagförmiddagen och många människor blev vittne till hur de tre veterantågvagnarna plötsligt började rulla.

– Det handlar om vagnar som väger mellan 30-40 ton styck, säger ordförande i NBVJ Magnus Lundgren. Vi var i chock över det som hände och självklart tänker man på vad som hade kunnat hända om personer kommit i vägen.

Fått flytta in på hotell

Lyckligtvis befann sig ingen i vagnarna och ingen skadades vid kollisionen. Inte heller i Nora Tåghems uppställda vagnar fanns några gäster.

– Men mina vagnar flyttade sig 25-30 centimeter, säger Agneta Brambeck som driver Nora Tåghem. Det innebär i sin tur att vattenledningar hoppat ur så det går inte att duscha eller använda toalett.

Gästerna har istället fått flytta in på Nora Stadshotell.

Utesluter inte sabotage

Det är ännu oklart hur tre av vagnarna kommit i rullning och olyckan utreds nu av NBVJ:s säkerhetschef. Ännu så länge utesluter man inte att det handlar om sabotage.

Preliminärt kommer Nora Tåghem att öppna upp för gäster på söndag igen.

– Jag kommer att få hjälp av NBVJ att återställa det som behövs, säger Agneta Brambeck. Men nu är vi helt slut efter det som inträffat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.