Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många kommuner upplever att invånarna står långt ifrån arbetsmarknaden. Foto: SVT

Johansson (S) efter ministermötet: ”Vi känner oss inte lika ensamma längre”

Uppdaterad
Publicerad

Politiker från kommuner över hela landet träffade i dag civilministern i Stockholm för att prata om problemet med social dumpning. Alla kommunerna som deltog känner sig utsatta för det och målet med dagens samtal var att komma fram till en plan för att hantera problemet.

17 kommuner var representerade och samtliga har gemensamt att de upplever social dumpning. Det vill säga att invånare som står långt ifrån arbetsmarknaden, hänvisas från sina hemkommuner till framförallt landsbygdskommuner, vilka sedan får ta över kostnaderna för dessa personer.

Tre kommuner från länet

Från Örebro län var kommunstyrelsens ordförande från både Laxå, Ljusnarsberg och Hällefors på plats.

– Vi har ett trettiotal människor som kommit till Laxå de senaste två åren utan rimligt skäl. Det vill säga inga studier, inget arbete och ingen anknytning, men man förutsätter att man ska kunna få försörjningsstöd i vår kommun, säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå.

En samlad känsla efter mötet var att kommunerna kände sig mindre ensamma i situationen.

– Det var ett bra möte. Vi har fått en bra lägesbild över kommunerna som var med idag och vi känner oss inte så ensamma längre, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg.

Vill att lagen ses över

Annalena Järnberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Hällefors, anser att det krävs att man ser över lagen för att få till en förändrning.

– Någonting måste göras. Sammantaget efter den information vi gett i dag så tror jag att det finns en hel del som man skulle kunna skriva på, säger hon.

– Den här frågan handlar om hur vi bygger vårt samhälle. Tar vi ansvar? Är vi solidariska mot varandra? Jag tror det är väldigt tydligt att det är den frågan som vi måste lyfta och sätta i ett större perspektiv. Då hoppas jag också att alla de, som vi upplever jobbar med social dumpning, förstår att det här inte är långsiktigt hållbart varken socialt eller ekonomiskt, säger Ewa-Leena Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer