default_caption

Jonas Kruse inför avslutningen i STCC

Uppdaterad
Publicerad

Totaltvåan Richard Göransson behöver vinna den sjätte tävlingen i STCC stort för att kunna hota Thed Björk i topp. SVT Sports motorexpert Jonas Kruse tror på en rafflande avslutning.

Richard Göransson, BMW Dealer, behöver vinna helgens STCC i Karlskoga för att kunna haka på Thed Björk, Volvo, i toppen. Avståndet mellan dom två toppförarna drygades ut senast i Östersund då Björk vann tävlingen samtidigt som Göransson hamnade först på femteplats. Thed Björk toppar förarmästerskapen med 146 poäng mot Göranssons 108 poäng, efter fem av åtta deltävlingar.

SVT Sports mototexpert Jonas Kruse:
– Det är klart att det ser väldigt bra ut för Thed Björk och Volvo-teamet, dom har en uppåtgående trend. Thed Björk har ett stort självförtroende just nu. Han bör ta hem det här. Det finns egentligen ingenting som tyder på att BMW ska vända det här, med Göransson i spetsen.

– Men... STCC har haft en tendens att det ska inte avgöras förrän i sista racet i sista tävlingen. Göransson är en slugger. Han ger sig inte. Han har ett bra facit jämfört med Thed Björk just på Gelleråsbanan, där båda har hemmabana. Jag tror det oväntade kommer att hända. Jag tror att Göransson tar chansen och börjar plocka poäng på Björk nu, och kanske har en chans att vända det här.

Vad blir nyckeln för Richardsson?

– Det dom har varit bra på i hans team är att dom har kvalat bra.  Dom har mest kvalpoäng. Där är dom bra. Det dom måste göra är att dom måste få till en bra bil i racen. Dessutom måste dom vara snabbast i kvalen, och helst med Göransson först. Så Göransson får vinna heatet, och sen kan han bara hoppas på att Fredrik Larsson eller övriga förare plockar poäng av Thed Björk. Nyckeln ligger i en snabb racebil.

Thed Björk stack ut hakan och sa efter Östersund senast; ”Jag vet inte vad jag ska göra för att tappa det här”. Dina tankar?

– Det är klart att med det självförtroendet han har så känns det ju så. Det han kanske glömmer är att han snubblat på mållinjen förrut när han haft en stor ledning. Allt kan hända fortfarande. Det är många poäng att köra om. Det är bilar vi kör med, det kan bli tekniska problem.Oturen kan börja grina i ansiktet fort, men visst, han ser onekligen strak ut. Och med det teamet bakom sig så blir han svprslagen. Men börjar Göransson plocka poäng, det bli lite stolpe in för honom och hans team, så är han snabbt ikapp, och vi får den här rafflande avslutningen som vi brukar ha i STCC.

Thed Björk tog sin femte seger för säsongen när han senast vann Östersunds STCC-race. I sammandraget leder Björk 146 poäng, 38 fler än Richard Göransson som har 108. Men det återstår 140 poäng att köra om och i helgen ska 56 fördelas. På tredjeplats skuggar Robert Dahlgren, Volvo, på 99 poäng. Fredrik Ekblom, även han Volvo, har 80 poäng och är totalfyra. 

– Det blir intressant att se om Robert Dahlgren kan få till det här sista som fattats för honom, i fart, och kunna vinna race. Kan han börja vinna race  så kan han vara med och överraska här också, och blanda sig i toppstriden. Men det krävs ett större mirakel för att han ska kunna vinna det här.

– Det vi har väntat på och saknat det är Fredrik Ekblom, som vi alla vet är snabb och rutinerad. Det känns som han verkligen har försökt. Han har rannsakat sig själv. Han har försökt att göra att möjligt, men tiderna kommer inte så som dom bör göra. Jag tror det sitter i bilen. Kan man hitta någonting på hans bil, ja då är han med och blandar sig i det här också. Okej, teamorder kan komma dä, men vi vill se honom mer i topp.

Hur tippar du utgången av dom tävlingar som är kvar?

– Ja, jag tror faktiskt att det här kommer att hända, att det kommer att bli en rafflande avslutning. Och jag tror att Göransson kommer att ta chansen som behövs nu.  Jag tror Göransson kommer vinna båda racen i närmaste racet i Karlskoga i helgen, och då kommer faighten igång ordentligt.

SVT Sport sänder hela STCC-serien.

Sändningstider STCC Karlskoga:

Direkt i SVTPlay 12:30-16:00 lördag 24/8
Sammandrag i SVT1 17:00-17:50 lördag 24/8

1 Thed Björk 146

2 Richard Göransson 108

3 Robert Dahlgren 99

4 Fredrik Ekblom 80

5 Linus Ohlsson 78

6 Fredrik Larsson 67

7 Daniel Haglöf 43

8 Joakim Mangs 36

9 Mattias Andersson 31

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

STCC 2013

Mer i ämnet