Brandmannen Linus pratar lugnande med katten Nietsche, och får svar hela vägen ner. Foto: Liv Fahlén / SVT

Mirakelkatterna överlevde både eld och vatten

Uppdaterad
Publicerad

Huset totalförstördes i en våldsam brand som pågick i många timmar. Nu, över ett dygn efter att branden startat, hittades två katter mirakulöst vid liv i byggnaden.

Det var SVT:s reporter på plats Liv Fahlén som gjorde kattupptäckten. Hon var vid huset för att rapportera om eldsvådan, i delar av byggnaden pyr det fortfarande, när hon fick syn på en rörelse.

– Jag skulle packa ihop och åka därifrån när jag fick syn på katten i fönstret och när jag såg den tänkte jag att ”den där katten måste vi hjälpa” och så pratade jag med brandmännen, som hakade på direkt.

Villabrand i Kumla

Hörde att något pep

Brandmännen som vaktar den utbrunna villan i Kumla kunde konstatera att det inte bara var en katt i huset.

– De hörde att något pep och ville ut från övervåningen, säger Liv Fahlén.

I det eldhärjade huset visade det sig finnas två katter som överlevt den omfattande eldsvådan. Brandmännen kunde hjälpa två katter ner, den ena satt på fönsterkarmen och den andra fick lockas fram till fönstret.

Läs mer: Misstankar om mordbrand har mildrats

Ägare: ”Väldigt skönt att höra”

Marcus Lindelöf bor i huset. Han och hans familj äger katterna, som han berättar heter Nietzsche och Lexie, och han gläds över beskedet att de två har överlevt.

– Det är väldigt skönt att höra, definitivt, säger han.

Totalt fyra katter har räddats

Redan igår kunde två katter räddas ur byggnaden. Idag, onsdag, har alltså ytterligare två katter räddats från huset. I familjen där Nietzsche och Lexie bor finns totalt sju katter, det är fortfarande oklart hur det gått för resten av dem.

Tas om hand av grannen

De två katter som hittades idag tas nu om hand av grannen Ingela Eriksson

– Det är självklart att jag tar hand om dem. Jag har själv två katter och en hund, säger hon.

Katterna kommer nu tar till veterinär för att undersökas närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Villabrand i Kumla

Mer i ämnet