Foto: Grafik: SVT

Kan bli folkomröstning om Vätternvatten

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli folkomröstning i Nora angående Vätternvattnet. Nu när har tillräckligt många röstberättigade Norabor skrivit på namnlistorna.

– Målet är mött och vi kommer fortsätta samla in röster, säger Pia-Maria Johansson (LPo).

Det är Landsbygdspartiet oberoende Nora/Lindesberg som tagit initiativet till namnlistorna om folkomröstning till Vätternvatten.

– Vi tycker att det här är ett så himla stort projekt och vi har tagit ställning emot det. Vi tycker inte att man ska ta Vätternvatten. Varför köpa något som vi redan har, säger Pia-Maria Johansson (LPo).

Projektet Vätternvatten

LÄS MER: Vätternvatten kan lösa vattenbrist

Gränsen passerad

Om tio procent av de röstberättigade i en kommun vill ha folkomröstning är kommunfullmäktige skyldiga att ta upp frågan. Den gränsen är alltså nu passerad.

– Vi har över tusen namnunderskrifter. Min uppfattning är att väldigt många Norabor är väldigt skeptiska till det här. Det har vi märkt, inte minst, när vi stått med namnlistorna, säger Pia-Maria Johansson.

LÄS MER: Ny vattenledning från Vättern retar upp

Lämnas till kommunen

Namnlistorna kommer att lämnas in till kommunen 1-2 september och ett liknande initiativ pågår i Lindesbergs kommun. Men där har de ännu inte nått gränsen på tio procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Projektet Vätternvatten

Mer i ämnet