Foto: Åsa Svennebäck/SVT

Klart med lokaler i Örebro län för vaccinering mot coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsförmiddagen bekräftade regionrådet Karin Sundin (S) att Conventum arena i Örebro öppnar som vaccinationsmottagning i januari. I nästa vecka kommer Region Örebro län tillkännage samtliga lokaler i länet som kommer att erbjuda vaccination mot det nya coronaviruset.

Det bekräftades av Karin Sundin själv från en mindre pressträff utanför Conventum arena.

– Vi är redo, men vi vet inte exakt när vi börjar. Det finns gott hopp om att det startar i januari, säger Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Coronaviruset i Örebro län

Öppnar i större centra

Även övriga mottagningar kommer att öppna i ”större centra”. Massvaccinationen 2009 mot svininfluensan skedde även den i huvudsak i stora uppsamlingslokaler dit köerna ringlade långa.

Men så kommer det inte att bli i början av nästa år när det blir dags för vaccinering mot nya coronaviruset.

– Då kommer det att bli tidsbokning och varje bokning innebär att man får två tider, säger Inger Nordin Olsson som är vaccionationssamordnare på Region Örebro län. Man måste ha två sprutor och mellan varje ska det gå ungefär fyra veckor.

Inger Nordin Olsson är vaccinationssamordnare på Region Örebro län. Foto: Jennie Wahlgren / SVT

Säkrat kontrakt

Hon kallar det för ”dubbel loop” för alla. Ytterligare en skillnad jämfört med 2009.

Däremot väljer man på regionen även denna gång att upprätta större vaccinationscentra.

– Vi kommer att lämna mer information nästa vecka men det kommer att handla om flera platser runt om i länet med betoning på Örebro som ju har flest invånare. Vi har just nu säkrat kontrakt på fastigheterna som är aktuella och det känns jättebra.

Det blir två mottagningar i Örebro, en i Karlskoga, en i Lindesberg och en i antingen Hallsberg eller Kumla.

Äldre och vårdpersonal går först

Sedan tidigare har regionen beslutat att stå för kostnaden för vaccineringen. På fredagen meddelade regeringen att man kommer att ersätta regionerna för kostnaden.

Under fredagen beslutade även Folkhälsomyndigheten att äldre och personal på äldreboenden och i hemtjänsten kommer att vaccineras först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet