Klasspolisen Erwin Halilovic, som även arbetar som områdespolis i Vivalla, delar ut material inför lektionen. Foto: SVT

Klasspoliser på Vivallaskolan vill skapa trygghet och förtroende

Uppdaterad
Publicerad

På Vivallaskolan har varje mellanstadieklass lektioner med polis ibland. Då diskuterar eleverna normer och beteende med poliserna, så kallad klasspoliser.

Det var ordning och reda i klass 6C när eleverna tog emot två poliser för lektion nummer tre av totalt fem. Dagens lektion ägnades åt att diskutera förebilder och vilka egenskaper en bra förbild kan ha.

– Kommer vi in tidigt i klasserna så tror vi på att man kan göra ett bättre jobb, säger klasspolisen Erwin Halilovic, som även arbetar som områdespolis.

Projektet med klasspoliser startade för två år sen. Poliserna undervisar och ger eleverna läxor precis som vanliga lärare, men arbetet med klasserna är också en form av polisarbete. Det handlar om att skapa trygghet och att förebygga brott.

– Skulle det vara så att det händer en större händelse eller att vi behöver kliva in någonstans, så blir mycket lättare att göra det om vi har relationer, säger Erwin Halilovic.

Erwin Halilovic är områdespolis och klasspolis på Vivallaskolan. Foto: Emilie Pless/SVT

Väcker elevernas tankar om bra förebilder

Till den här lektionen hade eleverna fått i läxa att fundera ut vem de ser som sin förebild. Det visade sig att många i klassen har en gemensam nämnare – basket – och har spelaren Stephen Curry som sin stora idol.

Binahi Abdullah däremot, hon ser upp till USA:s förre president Barack Obama.

– Folk sa till honom att han inte kunde bli president för att han var mörkhyad, men han kandiderade och blev president, säger Binahi Abdullah.

Hon tycker att polisen gör ett viktigt jobb i hennes klass.

– För vi lär oss av dem. De är typ våra förebilder, säger hon.

Binahi Abdullah går i klass 6C på Vivallaskolan. Foto: Emilie Pless / SVT

Vill öka förtroendet för rättsväsendet

Polisen har närvaro i klasser i just Vivalla eftersom det är ett särskilt utsatt område, där förtroendet för rättsväsendet generellt sett är lågt. En del elever blir ibland också vittnen till brott som sker i deras närområde.

– Man får höra om situationer som de bevittnar när de till exempel besöker centrum, säger Erwin Halilovic.

Sådana situationer är dock inte något de fokuserar på när de talar inför klasserna, eftersom barn ska få vara barn och skyddas från sådana upplevelser.

-Vi har valt att lägga fokus på det positiva här i centrum, som trygghetsvärdarna, för att de ska ha förebilder som gör gott i samhället, säger Erwin Halilovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.