Eva Lidén, verksamhetschef på KTC, handleder Aimen Elawad under hans väg mot svensk legitimation som läkare. Foto: Tilal Altaib / Svt

Utbildning i teamkänsla leder till legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Medicinsk svenska, kunskap om sjuksystemet men också att lära sig arbeta i team är delar som de nyanlända läkarna och tandläkare får med sig på vägen till legitimation.

I Örebro har landstinget skapat ett unikt upplägg, i tre steg, för att förbereda och hjälpa nyanlända personer att få legitimation. Programmet heter Vägen till svensk legitimation, och har fått utvecklas flera gånger sedan starten för två år sedan.

Språk, kunskapsprov och praktik

I dag innehåller det 20 veckors språkutbildning anpassad för svenskt yrkesliv, med fokus på medicinsk svenska. I steg två får deltagarna möjlighet att förbereda sig för det kunskapsprov som gäller för det yrke och den legitimation de vill få, och i steg tre handlar det om praktisk tjänstgöring.

Aimen Elawad, asylsökande läkare från Sudan. Foto: Tilal Altaib / Svt

– De kommer från länder där det råder en annan hierarki än i Sverige. Här jobbar vi mycket med att de ska förstå att vi jobbar i team, och att det inte är någon svaghet att ta hjälp av sina kollegor om man inte kan allt, säger Hanne Randle, projektledare för Vägen till svensk legitimation.

Lär sig mycket

Aimen Elawad är asylsökande läkare från Sudan. Sedan i höstas går han programmet, och han är mycket glad över den möjligheten.

– Innan jag kom hit hade jag inte fått någon språkutbildning, utan lärt mig svenska själv, säger Aimen Elawad.

Det är mycket han gillar i programmet: Att få förståelse för de osynliga koder som finns på en arbetsplats, lära sig använda nya medicinska maskiner och hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar.

Tre år för legitimation

Av de 34 personer som startat programmet är det fem som har eller snart kommer att få behörighet, men socialstyrelsens nya regler från 2016 gör att det kommer ta minst tre år för den grupp som går nu.

Hanne Randle, projektledare för Vägen till svensk legitimation. Foto: Tilal Altiab / Svt

– Från början var många besvikna över att det tog väldigt lång tid att få svensk legitimation. De hade svårt att förstå varför de inte direkt fick jobba som läkare. Sedan har vi blivit bättre på att berätta om upplägget, att det är en process, och då uppskattar de programmet bättre, säger Hanne Randle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.