Foto: Mats Berglund

Kommunen kartlägger Örebro från ovan

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har börjat använda drönare i sitt arbete med att mäta, skapa kartor och kartlägga geografiska områden. Något som Mats Berglund, enhetschef över Geodataenheten, tror kommer bli en effektiv metod för kommunen på sikt.

Just nu är man i startgroparna med att använda drönare som mätverktyg på Örebro kommun. Den används som ett komplement till kommunens traditionella mätmetoder för att skapa kartor.

– Mätning har alltid genomförts på marken, men vi har också samlat in data via flygfoto, säger Mats Berglund.

Flygningen med drönare sker på 50-120 meters höjd och enligt kommunen ska människor på marken inte vara identifierbara. Under sommaren har kommunen testflugit, men det har också gjorts några skarpa projekt.

Effektiv metod

På sikt tror Mats Berglund att drönaren kommer vara ett effektivt sätt att samla in data som är till stöd i stads- och samhällsplaneringen.

– Man får ju definitivt in mycket mer data på kortare tid. Efterbearbetningen kommer till men vi tror vi kommer bli mer effektiva när vi fått rutinmässig hantering.

Drönaren kan också komma till användningen i marknadsföringssyfte.

– Till exempel när det kommer till nytt etableringsområde, då kan det vara bra att ha marknadsföringsfilmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.