Frivilliga ryckte ut för att hjälpa till att släppa branden. Foto: Jennie Wahlgren / SVT

Gräsbränderna norr om Örebro under kontroll – ”men det var svettigt ett tag”

Uppdaterad
Publicerad

Vid 20:00 på torsdagen meddelade Nerikes Brandkår att gräsbränderna utefter järnvägen vid Ölmbrotorp var under kontroll. Men fortfarande återstår en natts eftersläckningsarbete.

Vid 15:30 kom det första larmet om att ett tåg orsakat en gräsbrand i Frövi. Men det larmet följdes snabbt av fler.

– Sen kom nästa om brand i Ölmbrotorp och sen gick det snabbt, säger Anders Svedlund, inre befäl på Nerikes Brandkår. Som mest brann det på sex olika ställen.

Torkan 2019 Örebro län

Bränderna låg utspridda utefter en sträcka på en kilometer mellan Kvinnersta och Ölmbrotorp utefter järnvägen.

Som en följd meddelade Trafikverket strax efter klockan 17:00 att tågtrafiken mellan Hallsberg och Ludvika, Borlänge och Stockholm stoppats helt.

Helikopter vattenbombade

Räddningstjänsten hade till en början sju enheter på plats men begärde hjälp av helikopter som vattenbombade bränderna.

– Det underlättade arbetet väsentligt, konstaterar Anders Svedberg.

Vid 19-tiden kom de första uppgifterna om att delar av branden hade släckts. Det handlade om ett område vid elljuspåret i Ölmbrotorp.

Samtidigt meddelade polisen i Örebro på sin hemsida att man skulle lämna brandområdet vid Ölmbrotorp. Räddningstjänsten skulle då också börja släppa på tågtrafik förbi bränderna – med begränsad hastighet.

Flera frivilliga snabbt på plats

SVT Nyheter Örebros reportrar Jennie Wahlgren och Peter Comstedt som följde arbetet i Ölmbrotorp, konstaterade att många boende i området snabbt var ute för att hjälpa till med granruskor, hinkar och annat som de lyckats få med sig.

– Det är flera frivilliga som har dykt upp och försöker att hjälpa till att släcka elden inne i skogen, sa Jennie Wahlgren.

Stannar under hela natten

Men trots att bränderna är släckta kommer brandkåren inte att lämna området förrän tidigast under fredagen.

– Nej, nu kraftsamlar vi och går ut i området och eftersläcker och blöter ordentligt i markerna, säger Anders Svedlund. Vi kommer inte att lämna över till markägarna förrän vi är säkra på att inget blossar upp igen.

Foto: SVT

Branden stoppar bland annat all tågtrafik mellan Stockholm och Hallsberg

Stationer där tågtrafiken kan påverkas:

Hallsberg, Motala, Skänninge, Mjölby, Alingsås, Aspen, Aspedalen, Falköping, Floby, Floda, Gårdsjö, Herrljunga, Jonsered, Lerum, Laxå, Norsesund, Partille, Skövde, Stenkullen, Stenstorp, Töreboda, Västra Bodarne, Vårgårda, Göteborg, Frövi, Grängesberg, Kumla, Kopparberg, Ludvika, Lindesberg, Storå, Ställdalen, Örebro S, Örebro, Borlänge, Arboga, Barkarby, Bro, Bålsta, Dingtuna, Enköping, Jakobsberg, Kolbäck, Karlberg, Kallhäll, Köping, Kungsängen, Spånga, Sundbyberg, Västerås, Stockholm C

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet