Foto: Johannes Weckström SVT

Krav på åtgärder på kritiserat demensboende

Uppdaterad
Publicerad

Skyddombudsstoppen på Elgströmska huset hävdes på måndagseftermiddagen.

– Ett skyddsombudstopp lägger man om det hastigt uppkommer fara för liv och hälsa, och i det här fallet kan man inte säga att det var så. Bristerna på Elgströmska har pågått under längre tid och därför beslutade vi att det inte fanns något att stoppa. Vi avslog kommunals skyddsombudstopp och avvisade skyddsombudstoppet som Vårdförbundet lade. Det blev ingenting av det hela, säger arbetsmiljöverkets inspektör Lena Boman.

Under måndagen träffades samtliga parter, arbetsgivaren Attendo AB, Vårdförbundet, Kommunal och arbetsmiljöverket, för att diskutera de anställdas arbetssituation på demensboendet Elgströmska huset i Örebro. Då kom man fram till att skyddsstoppet skulle hävas men att vissa åtgärder ändå måste genomföras för att förbättra arbetssituationen för personalen.

Attendo måste nu skicka in en riskbedömning och en åtgärdsplan till Arbetsmiljöverket. Den ska de tillsammans med Vårdförbundet och Kommunal arbeta fram. Arbetsmiljöverket har idag påpekat är brister i bland annat organisationen av arbetet och introduktion för nyanställda. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elgströmska huset

Mer i ämnet