I ett öppet brev till bland annat Migrationsminister Tobias Billström (höger) krävs att beslutet om utvisningen av Alexey Prosvirnikov (vänster) ska omprövas. Foto: SVT

Kravet till Tobias Billström: Ompröva beslutet om Alexey

Publicerad

Migrationsverket visar ut 13-årige Alexey Prosvirnikov och hans familj – trots att Alexey är obotligt sjuk och får bättre vård i Sverige. Nu kräver Lise Lidbäck på Neuroförbundet i ett öppet brev att beslutet omprövas.

Torsdagens rapportering kring fallet med den svårt sjuke Alexey Prosvirnikov fick stort genomslag. Många reagerade och upprördes över Migrationsverkets beslut att 13-åringen, som lider av den obotliga sjukdomen Spinal muskelatrofi typ 2, ska utvisas. Detta trots att Alexey får bättre vård i Sverige och riskerar att dö om han tvingas tillbaka till Ryssland.

Demonstrerade i Örebro

På torsdagskvällen samlades demonstranter utanför Migrationsverkets lokaler i Örebro för att demonstrera. Och i dag har Lise Lidbäck, ordförande på Neuroförbundet, skrivit ett öppet brev till Migrationsminister Tobias Billström och Migrationsverkets Generaldirektör Anders Danielsson.

I brevet kräver Lidbäck att beslutet om Alexey omprövas. Hon skriver bland annat detta:

Som ordförande för Neuroföbundet förväntar jag:
Att migrationsverket omprövar sitt beslut att avslå Alexey möjlighet att få den vård han behöver i Sverige

Vår motivering till kravet om omprövning av Migrationsverkets avslag är att det beslutet bryter mot barnkonventionen och konventionen för mänskliga rättigheter.

I barnkonventionen står det bland annat att:
Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
Varje barn har rätt att åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa och rätt till sjukvård.
Ett barn med funktionshinder har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv som möjliggör ett aktivt deltagande i samhället.

Drog igång namninsamling

Klasskamraten Angelica Lisswandt, också hon 13 år, har spontant och på eget initiativ dragit i gång en namninsamling.
– Jag såg det på Facebook och ville hjälpa till. Jag började i onsdags med namninsamlingen, och jag berättar för folk om hur dålig Alexey kommer att bli om han åker tillbaka till Ryssland, sa Angelica Lisswandt till Tvärsnytt på torsdagen.

Även på Facebook har gruppen ”Stoppa utvisningen av Alexey” skapats. I skrivandets stund har över 2.000 personer gillat sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alexey får stanna

Mer i ämnet