Foto: TT/Region Örebro län

Kravlös dans får tjejer att må bättre – nu prisas forskaren

Uppdaterad
Publicerad

Kravlös dans och rörelseglädje kan vara ett bra komplemet till samtal och medicin för tjejer med psykisk ohälsa. Det visade Anna Dubergs forskning för tio år sedan. Nu får hon pris för sitt koncept ”Dans för hälsa” som spridit sig över landet.

Anna Duberg, forskare och fysioterapeut, har fått ta emot utmärkelsen Guldskalpellen för sitt arbete med att förnya vården. Priset delas ut av den medicinska tidskriften Dagens Medicin.

Till tidningen säger Anna Duberg att hon är fantastiskt glad och stolt:

– Det här är så viktigt!!

Dansa utan krav

För drygt tio år sedan fick Anna Duberg en idé till en ny behandling för unga tjejer som lider av psykisk ohälsa. I sin studie lät hon tjejer i åldern 13-18 år med psykosomatiska problem som magont, ångest och huvudvärk, dansa – utan krav och med fokus på rörelseglädje.

– De fick komma och bara vara, och dansa. Det är en billig insats som kan ge ett minskat antal besök i skolhälsovården, sa Anna Duberg fysioterapeut och medicine doktor till SVT Örebro 2016.

300 instruktörer utbildade

Under två terminer dansade tjejerna två gånger i veckan och resultaten var tydliga: både den självskattade hälsan och de fysiska, samt psykiska besvären minskade.

Sedan dess har nästan 300 instruktörer utbildats i Dans för hälsa. Anna Duberg var också varit med och startade ett nytt forskningsprojekt 2016: Yoga för magont.

Juryns motivering:

”För att på ett imponerande sätt ha mobiliserat och motiverat till bättre hälsa, utan dyra investeringar och med unga och gamlas egen kraft. Årets Guldskalpellvinnare har med stöd i evidens metodiskt förnyat vårdens arbetssätt genom att ta vara på det friska.”

Källa: Dagens Medicin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.