Foto: TT

Efter rymning – nu ska Kriminalvårdens personal utredas

Publicerad

Kriminalvårdens utredning efter att en morddömd man rymde från en fångtransport utanför Laxå i förra veckan kommer nu även att titta på vilka brister som personalen eventuellt kan ha gjort. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Den morddömde man i 25-årsåldern som förra veckan rymde från en fångtransport är fortfarande på fri fot. Frågetecknen kring hur mannen kunde rymma från transporten är fortfarande många och Kriminalvården inledde omgående en incidentutredning.

– Utredningen är högt prioriterad och pågår med full kraft. Där går vi till botten med händelseförloppet och tittar på det i förhållande till Kriminalvårdens regelverk, säger Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör.

Ska inte stanna

Enligt kriminalvårdens rutiner ska fångtransporterna inte stanna någonstans förutom på säkraplatser med skalskydd om det inte föreligger särskilda skäl. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska anledningen till att transporten stannade längs vägen varit att en anställd blivit akut nödig.

Personalen kan ha brustit

Kriminalvården vill i nuläget inte kommentera några uppgifter kring utredningen men enligt Niklas Bellström kommer man att se över om de anställda har brustit i sitt agerande.

– Vi tittar även på eventuella brister i rutiner och personalens agerande. Som vid alla våra incidentutredningar syftar den här till att identifiera eventuella brister för att förebygga eller förhindra att liknande incidenter händer igen, säger Niklas Bellström.

Utredningen beräknas pågå i totalt två till tre veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet