Kritik mot föreningen Örebro Pride: ”Antidemokratisk och toppstyrd”

Publicerad

En antidemokratisk, ständigt konfliktdrabbad förening där ett fåtal personer styr med järnhand. Så beskrivs den förening som arrangerar pridefestivalen i Örebro av flera före detta medlemmar. Men alla delar inte kritikernas bild av föreningen.

SVT Nyheter Örebro har varit i kontakt med ett tiotal personer med tidigare kopplingar till föreningen Örebro Pride.

Samtliga vill vara anonyma. De flesta med hänvisning till att de oroas över hur deras kritik ska tas emot, en del för att de inte vill förknippas de konflikter som funnits i föreningen.

Kritiker ska ha tystats ner

Varför ska vi lita på att du ger en sanningsenlig bild av föreningsarbetet?

– Därför att jag själv suttit i styrelsen. Jag har följt arbetet under alla år och har goda kontakter med hbtq-rörelsen. Vi är många som kan skriva under på att föreningen har varit både antidemokratisk och att kritiker systematiskt tystats ner och bytts ut, säger en person.

”Hade aldrig godkänt avtalet”

Ingen av de personer som SVT pratar med säger att de haft insyn i hur mycket pengar föreningen betalat till det företag som anlitats för att sköta föreningens ekonomi, ett företag som drivs av föreningens ordförande och hennes mamma.

SVT kontaktar föreningens dåvarande kassör som hävdar att han aldrig sett det avtal som upprättats mellan föreningen och företaget.

– Jag hade aldrig någonsin godkänt ett sådant avtal, säger han när SVT berättar om vad som står i kontraktet.

Fel att ta skattepengar

Har inte grundarna av föreningen faktiskt gjort något bra för hbtq-rörelsen?

– Jo, de har lyckats skapa en pridefestival där det inte fanns någon. Men det är ändå fel att personer som säger sig arbeta ideellt söker skattepengar och tar delar av dem själva, säger en annan person.

Olika bilder av föreningen

Men alla delar inte den bild som kritikerna ger. Efter att SVT intervjuat föreningens grundare hör flera personer av sig för att ge en annan bild av föreningsarbetet.

– Jag har varit med i två år nu och har verkligen fått utrymme att växa i föreningen. Jag tycker att vi har insyn i ekonomin och ingen blir tjurig eller grinig om man gör något misstag, säger Ulrika Molin som är suppleant i den nuvarande styrelsen.

– Min bild är att alla blivit lyssnade på under möten och att det har gått att lyfta kritik, säger Petra Söderlund som varit engagerad i föreningen på olika sätt från och med 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Örebro Pride

Mer i ämnet