Kungsörnen dödade hunden Lilleman

Publicerad

En kungsörn blev slutet för chihuahuan Lilleman i Hjortkvarn.

Det var i januari som en av Katarina Widings hundar försvann. Hon bor på en gård i Hjortkvarn och hade som vanligt släppt ut hundarna en stund på ägorna.

– När jag ropade in dem så var Lilleman borta, säger hon. Jag gick först runt och letade och trodde att han blivit skrämd.

Tiden gick och ingen hund dök upp så Katarina kontaktade grannen som är jägare för att få hjälp att leta.

– Han sa då att han sett en Kungsörn flyga iväg med något svart i klorna, konstaterar Katarina.

Senare hittade hon blodspår efter hunden på gården och en inspektör från Länsstyrelsen i Örebro konstaterade att inga övriga spår efter hunden fanns i området. Troligtvis var det så att kungsörnen dödat sitt byte och lyckats flyga iväg med det.

Kungsörnen fortsätter att cirkla runt gården
Händelsen är ovanlig men Katarina Widing som är från Gotland vet att flera grisuppfödare där haft problem med kultingar som dödats av rovfåglar.

Själv väljer hon att inte släppa ut sina hundar ensamma längre och rastar dem inte heller på öppna marker då kungsörnen har fortsatt att cirkla kring gården.

– Jag vill verkligen uppmana alla hundägare att tänka efter innan de släpper ut sina hundar på öppna ytor. Även om en rovfågel inte orkar flyga iväg med bytet så kan det i alla fall skada och döda det.

Länsstyrelsen har ersatt Katarina Widing för angreppet med 16.000 kronor enligt viltskadeförordningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer