Bilden kommer från polisens förundersökning. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinna rymde med man mot familjens vilja – kidnappades och misshandlades

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig kvinna misshandlades på en restaurang, tvingades in i en bil och fick håret avskuret med en kniv. Skälet: att hon rymt till Göteborg med en man – mot familjens vilja.

Det var i mars i år som kvinnan, som tidigare bodde i Finland, satt på en restaurang i Göteborg tillsammans med en man hon rymt dit med.

Enligt domen bestämde sig paret för att rymma för att på så sätt vinna acceptans hos familjerna och i Göteborg dök medlemmar ur mannens familj upp.

Överfölls på restaurang

Enligt domen anföll två kvinnor 25-åringen med slag och sparkar. Därefter ska de allihop ha lämnat restaurangen för att köra till Örebro där 25-åringens mamma bor.

Fyra kvinnor och en man dömdes för brottet mot 25-åringen.

Den man som dömdes tillsammans med de fyra kvinnorna ska ha berättat för de inne i restaurangen att de inte behövde oroa sig för vad som hände, att de var en familj och att det handlade om en otrohetsaffär.

Det verkar ha fungerat, för ingen i närheten ringde till polisen. Restaurangchefen vittnar om hur han och andra avbröt misshandeln men utan att anmäla händelsen.

Utredaren i fallet, Kjell Haglund, berättar hur de därför inte hade någon aning om vilken restaurang det handlade om när de började utredningen. Polisen i Göteborg hade ingen händelserapport.

– Vi fick åka till Göteborg tillsammans med målsägande och leta efter restaurangen. Och Göteborg är stort, men hon kunde peka ut den när hon såg den, säger Kjell Haglund.

Misshandeln filmades

Väl i bilen misshandlades kvinnan ytterligare med slag och sparkar.

Bilen stannade senare på vägen till Örebro och kvinnan drogs ut ur bilen. Där fortsatte misshandeln och gärningspersonerna skar av henne håret innan de åkte igen. Det hela filmades av en av de dömda förövarna och blev en viktig del i utredningen och som bevis i tingsrätten.

Filmen visar händelsen och kunde styrkas av de hårrester de hittade i bilen de färdades i. I filmen syns det hur förövarna också slet av kvinnan håret.

Knuffades ut ur rullande bil

Framme i Örebro bad brottsoffret om att bli avsläppt vid ett hotell på Väster. Hennes kidnappare gick med på det, och puttade ut henne ur bilen medan den sakta rullade förbi hotellet.

Kvinnan ska därefter ha letat upp ett hus och fått hjälp att kontakta polisen.

Alla fem inblandade får fängelse

Samtliga fem som var inblandade i bortförandet och misshandeln av kvinnan döms mot sitt nekande till fängelse.

Två döms till fem år och en tredje till fyra år och sex månaders fängelse för både människorov och grov misshandel. Ytterligare två döms till fyra års fängelse för människorov.

Skyddad identitet

Den 25-åriga kvinnan har nu, enligt domen, folkbokfört sig i Sverige och lever under skyddad identitet. Hon har uppgett att hon inte vill vara med mannen mer och är nu rädd och hotad av hans familj.

Det har också framgått att även kvinnans mamma var emot relationen, och att hon tidigare låst in sin dotter i lägenheten, så att polisen tvingades ingripa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer