Ulrika Haraldsson, ordförande för Svea kvinnojour.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Haraldsson på Svea kvinnojour i Kumla berättar i intervjun om det stora mörkertalet, trycket på den egna verksamheten och vad hon vill att polisen ska göra. Foto: Emil Nylén Danielsson

Kvinnojouren om ökade våldet: ”Inte förvånade”

Publicerad

På Svea kvinnojour i Kumla förvånas man inte över den oroväckande trend som polisen nyligen slog larm om: Att våldet mot kvinnor på senare tid både har ökat och blivit grövre. Samtidigt ser kvinnojouren inget större tryck på den egna verksamheten.

– Det här händer hela tiden, konstaterar föreningens ordförande Ulrika Haraldsson.

En man i 60-årsåldern misstänks för mordförsök på en närstående kvinna i Askersund i mitten av mars. Det misstänkta brottet är bara ett av de senaste i en rad av fall där kvinnor utsatts för grovt våld av män.

Polisen i Bergslagen kraftsamlar mot våld i nära relationer

Förra veckan slog polisen i region Bergslagen larm om att kvinnovåldet på senare tid både har ökat och blivit grövre. I en kraftsamling vill nu myndigheten försöka trycka tillbaka den negativa utvecklingen.

På Svea kvinnojour i Kumla, som framförallt vänder sig till våldsutsatta kvinnor i den södra länsdelen, förvånas man inte över polisens larm.

– Det här händer hela tiden. De fall som rapporteras till polisen är ändå få, säger föreningens ordförande Ulrika Haraldsson.

Kritiskt till att hyllat projekt lades ned

När polisen nu ska kraftsamla menar Ulrika Haraldsson att utbildning, inte bara för polisen utan för alla yrkesgrupper som kommer i kontakt med våldsutsatta kvinnor, är det allra viktigaste. Hon är också kritisk till att polisen nyligen valde att lägga ner det så kallade Igor-projektet, som under en tid testades i Stockholm.

Istället vill hon att projektet, som genom ett tätare samarbete mellan polis och socialtjänst syftade till att minska mörkertal och förhindra återfall, skulle spridas utanför Stockholms gränser.

– Det vore en väldigt bra start att etablera Igor-projektet här i vårt område. Ett ökat samarbete mellan olika samhällsinstanser, det är det som behöver hända, menar Ulrika Haraldsson.

FAKTA: DETTA INNEBAR POLISENS IGOR-PROJEKT

Igor-projektet startades i april 2021 och står för ”I gemensam organisation mot relationsvåld”. Arbetet går ut på att polisen och socialtjänsten arbetar i grupp med aktiva och förebyggande åtgärder.

Arbetet går bland annat ut på att spana och kartlägga våldsamma män och visa att polisen har koll på dem, men även erbjuda stöd och behandling i syfte att få dem att sluta slå.

Polisen och socialtjänsten arbetar även uppsökande mot kvinnor i relationer där man misstänker att våld kan förekomma genom att bland annat erbjuda skyddat boende och stöttning före, under och efter en polisanmälan.

Hösten 2023 beslutade polisen att lägga ner projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.