Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsråden Willhelm Sundman (L) och Sebastian Cehlin (M) har dörrarna på glänt om minoritetsstyret i regionen söker samarbete. Men eventuellt samarbete innebär eftergifter. Hör vad de tror om de kommande fyra åren i videoklippet. Foto: Sami Al-Ansi /SVT

L om nya regionstyret: ”Oseriöst”

Uppdaterad
Publicerad

S, C och KD fortsätter alltså styra regionen kommande mandatperiod. Men denna gång i minoritet. Det tycker liberalen Wilhelm Sundman är fel.

– Att i dessa tider skapa ett minoritetsstyre som nästan har det sämsta stödet i regionens historia – utan att förankra med något parti i opposition -tycker jag är väldigt oseriöst.

Om regionstyret ska få igenom förslag i fullmäktige krävs stöd från något annat parti eftersom det saknas två mandat för att bilda majoritet.

Både V och L säger att de är beredda att stötta förslag från de styrande partierna, om de går i linje med deras egen politik.

Valet 2022 Örebro län

– För att citera vår partiledare: Vi är inte dörrmatta längre. Vi har vår egen politik och våra hjärtefrågor. Vi kan stötta förslag på olika sätt om det gör att vi får igenom vår politik, säger Jihad Menhem (V), avgående gruppledare.

Underskattade

Liberalernas Wilhelm Sundman säger att hans parti inte haft några ordentliga samtal med de andra partierna om att ingå i regionstyret. Han tror även att det nya minoritetsstyret underskattar oppositionens möjligheter att enas.

– De tar väl sina chanser när när oppositionen inte kunnat enas, men vi kan hitta enighet i sakfrågor. Vi kommer nog kunna enas om ändringsförslag i budgeten och få igenom politik på så sätt, säger han.

Beroende av stöd

Moderaterna, som i samtal med Socialdemokraterna inte ansåg sig få gehör för vare sig sin politik eller sina förslag, valde att inte samarbeta. Men dörren är inte helt stängd.

– Det är en svag konstellation som de går fram med och de är ju beroende, framförallt i fullmäktige att söka stöd från andra partier. Vilka frågor det blir och hur det kommer gå till får framtiden utvisa, säger Sebastian Cehlin (M) oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet