Christina Örnebjär (L) från Kumla röstade mot sitt parti. Foto: TT/SVT

Lag om ensamkommande röstades igenom

Publicerad

I dag röstade riksdagen igenom den lag som möjliggör att 9 000 ensamkommande får stanna kvar i landet. Christina Örnebjär (L) från Kumla röstade mot Liberalerna, som var emot förslaget.

– Ibland måste man stå upp för det man tror starkt på.

Tillsammans med ytterligare två liberaler, Nina Lundström och Birgitta Ohlsson, röstade Christina Örnebjär mot partiets ståndpunkt i frågan om de ensamkommandes rätt att få stanna. Tillsammans lämnade de även en följdmotion.

– Det är inte ett perfekt förslag, men för att det ska inte hända igen måste man se framåt, säger hon.

Kritisk mot tillfälliga lagen

Svaret på varför hon röstade som hon gjorde är kort.

– Därför att partiet har fel.

– Jag tycker att det här har varit Liberalernas hållning tidigare och det är inte längesedan Jan Björklund valde att ändra riktning.

Hon kritiserar lagen som kom 2015 när man började stänga gränserna, och hon tycker de tillfälliga lagarna var fel redan då. Nu har de inom partiet haft många långa diskussioner om frågan, så att de tre röstade mot partiet var ingen överraskning för någon.

– När vi skrev den här motionen var det absolut något vi var öppna med och något som de övriga i partiet var medvetna om, det är så vi gör, säger hon.

Glad över beslutet

Hon säger också att det inte alltid är lätt att gå emot partiets ställning.

– Vi gör ju så hela tiden att vi böjer oss lite för majoriteten inom partiet, även om man kanske inte alltid håller med, men ibland måste man stå upp för det man tror starkt på.

Efter omröstningen i dag känner hon att hon är nöjd med sitt beslut.

– Det känns bra. Jag är väldigt glad över att det här beslutet togs idag och det skapar en chans att rätta till det som gjordes fel då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.