Länsstyrelsen har gjort en lägesrapport om grundvattennivåerna. Foto: Arkivbild

Låga grundvattennivåer i länet

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna är mycket under det normala i länet och risken är stor att vattnet sinar för hushåll med egen brunn. Den lägesrapporten ger Länsstyrelsen Örebro län efter att ha sammanställt en enkätundersökning där samtliga kommuner i länet var med.

– Vi frågade om hur läget är med både den kommunala vattenförsörjningen och grundvattennivåerna, säger Peder Eriksson, enhetschef på länsstyrelsen.

Under hösten och vintern har det kommit mindre snö och regn än vanligt i stora delar av Sverige och därför är nivåerna låga i sjöar, vattendrag och grundvattenmagasin.

Vattenbristen i Örebro län

Hjälpas åt att spara

Enligt Peder Eriksson behöver alla hjälpas åt för att spara på vattnet och länsstyrelsen ger en del tips och råd som gäller oavsett om du har kommunalt vatten eller egen brunn:

  • Duscha istället för att bada och duscha kort tid
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna
  • Undvik att diska under rinnande vatten
  • Tvätta inte händerna under rinnande vatten

LÄS MER: Extremt låga vattennivåer i Kumla och Hallsberg

Tidigare i juli gick Hallsbergs och Kumla kommuner ut och varnade för att ett bevattningsförbud närmade sig i kommunerna och det fanns stor risk för sinade brunnar i kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet