Arkiv. Läkaren ligger bakom en lång rad felbehandlingar. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Claudio Bresciani/TT

Läkare riskerar legitimationen – ett 40-tal patienter felbehandlade

Publicerad

Fem lex Maria-anmälningar, ett 40-tal felbehandlade patienter och anmälningar av sex olika vårdgivare samt två apotek. En hyrläkare som varit verksam i Örebro riskerar nu att bli av med sin legitimation efter att ha lämnat en lång rad felbehandlingar efter sig.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) yrkar nu på att en hyrläkare som varit verksam i flera olika landsting, däribland Örebro, får sin legitimation indragen. Anledningen är att läkaren visat på grov oskicklighet i flera fall.

Läkaren har orsakat fem lex Maria-anmälningar och anmälts av sex olika vårdgivare samt två apotek.

Uppenbart olämplig

IVO:s granskning visar på brister i hanteringen av ett 40-tal patienter. Bland annat har han felbehandlat vanligt förekommande åkommor som högt blodtryck, diabetes, blodbrist och ledvärk.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser även att läkaren visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket då han trots arbetsgivarnas påpekanden inte visat något intresse för kompetenshöjande insatser.

Beslut ska fattas

Mannen har arbetat som hyrläkare i Emmaboda, Lysekil, Falköping, Örebro, Trollhättan, Göteborg, Halmstad, Leksand, Smedjebacken. Det finns även ett patientfall med koppling till ett apotek i Upplands-Bro kommun.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska nu ta del av Ivo:s utredning och fatta beslut i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer