Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Edling från läkarföreningen om varför vårdutbildade med administrativa tjänster även bör jobba på golvet. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Läkarfacket i Örebro om att vårdutbildade med pappersjobb kan användas i vårdarbetet

Publicerad

Läkarföreningen är positivt inställd till att arbetsgivaren nu undersöker om vårdutbildade med administrativa tjänster i regionen kan användas i vårdarbetet.

– Man måste satsa på kärnuppdraget, att ta hand om våra patienter, säger Lars Edling, ordförande i Läkarföreningen i regionen.

Personalläget i vården är tufft i hela landet och Läkarföreningen har lämnat en lista med förslag på åtgärder till arbetsgivaren och är inne på samma spår som regionledningen nu undersöker.

– Vi trycker på att man inte ska kunna ha en rent administrativ tjänst om man har en vårdutbildning. Då ska man ha en fot kvar på golvet, säger Lars Edling.

Dränerar resurser

Han tar den administrativa tjänsten vårdutvecklare som exempel. En tjänst som blivit vanligare de senaste 10-15 åren och som ofta innehas av en vårdutbildad.

– Det finns goda skäl att arbeta med utvecklingsprojekt men regionen måste fundera igenom vilka utvecklingsuppdrag som startas. För det dränerar resurser från vården, säger han.

Nyanställningar

Enligt Lars Edling handlar Läkarföreningens förslag om nyanställningar men han är positiv till att regionen tittar på om och hur det kan omfatta även befintlig personal.

– Det är bra på så många sätt.

i klippet hör du Lars Edling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.