Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Ioannis Ioannidis, biträdande områdeschef för specialiserad vård, om det definitiva målet och om framtiden. Foto: Claudio Bresciani/TT /Sophie Olsson Rahlén/SVT

Regionens plan: Vårdutbildade med pappersjobb ska ut på golvet

Publicerad

Bristen på personal är ett stort bekymmer för vården. Därför undersöker sjukvårdsledningen i regionen hur anställda med vårdutbildning som idag har administrativa tjänster även ska kunna användas till vårdarbete.

– Exempelvis under perioder när det är tufft, som på sommaren, säger Ioannis Ioannidis, biträdande områdeschef för specialiserad vård.

Det handlar om undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som idag arbetar med administration.

– Vi har gjort en genomlysning av de administrativa stöd som varje klinik har och tittar på möjligheten att kunna använda de här personerna inom vården. Idén är värd att utredas.

”Måste gå rätt tillväga”

Det är oklart hur många det handlar om, men det är en liten del av de knappt 9 000 som är anställda inom regionen.

– Det är också viktigt att komma ihåg att en del har administrativa arbetsuppgifter som en del i en rehabilitering. Vi behöver titta på det här tillsammans med de fackliga och i dialog med den anställde. Det måste gå rätt tillväga så vi inte hamnar i ett annat bekymmer i nästa steg, säger Ioannis Ioannidis.

Främst sjuksköterskor

Han tror att kartläggningen kommer visa att det främst handlar om sjuksköterskor, därefter läkare. Regionen diskuterar även möjligheten att det ska framgå i arbetsbeskrivningen vid nyrekryteringar till administrativa tjänster att den som anställs kan komma att användas i det operativa vårdarbetet.

– Men hur ett anställningskontrakt ska se ut är en längre process.

I klippet hör du om när den här idén kan bli aktuell i praktiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.