Örebro Universitet Foto: SVT/Johan Pisoni

Läkarstuderande i Örebro förlorade utbildningsplats efter fusk

Uppdaterad
Publicerad

Universitets- och högskolerådet, UHR, har fattat beslutet att 22 av de 23 dömda för högskoleprovsfusk blir utan resultat från provet. En av personerna går på läkarprogrammet vid Örebro universitet och har fått sluta sin utbildning.

– Fusk på högskoleprovet är oacceptabelt, och det får konsekvenser – efter tingsrättens dom kommer nu UHR:s beslut om att återta resultat och stänga av fuskdömda från att göra nya högskoleprov, säger UHR:s general­direktör Karin Röding, i ett meddelande på myndighetens hemsida.

Alla 23 fälldes för fusk på högskoleprovet av Norrköpings tingsrätt i januari.

Har förlorat sin utbildningsplats i Örebro

Enligt UHR:s beslut så är resultatet från högskoleprovet ogiltigt i och med beslutet och om man kommit in på en utbildning på det resultatet har man inte längre rätt till sin utbildningsplats.

En av de 22 som fälldes för fusk antogs till läkarprogrammet vid Örebro universitet till vårterminen. Studenten har dock aldrig tagit några poäng och hade redan gjort ett studieavbrott.

När Örebro universitet fick beslutet från UHR återkallades antagningsbeslutet till läkarprogrammet och personen är inte längre student vid universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.