När man lånar frön får man också tips hur man ska odla till exempel Blomstertobak. Foto: Karin Axling/Fröbiblioteket

Låna annat än böcker i biblioteket

Publicerad

Ett frö av en blomma eller ett frö av en grönsak helt gratis? Ja, på fröbiblioteket i Lekbergs kommun kan den som vill så lånade fröer i vår och lämna tillbaks valfria frön till hösten.

Det var i höstas som fröbiblioteket i Lekbergs kommun drog igång. Då samlade de in frön för att fylla på sitt nya bibliotek inför vårsäsongen.

– En del har kommit och lämnat men flera har också skickat frön till oss från andra delar av landet. Bland annat har vi fått in en gotländsk spenatmålla. Den vet jag inte så mycket om, för det är svårt att hitta information på nätet, säger Katrin Axling som ansvarar för kommunens fröbibliotek.

Blommor och grönsaker

Fröpåsarna är kategoriserade efter blommor och grönsaker. Över telefon räknar hon efter hur många olika sorter de har att låna ut.

– Då ska vi se, det är 23 olika sorters blommor och tio olika grönsaker. Jag har kollat upp alla och skrivit den information jag hittat om dem så att man kan läsa vad det är för något, säger hon.

Fröbiblioteket huserar i samma hus som Arbetsmarknadsinstitutet, på Vallgatan i Fjugesta och än så länge är det ett tiotal personer som hittat dit för att låna.

Frön till 23 olika sorters blommor och 10 grönsaker kan man låna på Fröbiblioteket i Fjugesta. Foto: Katrin Axling/Fröbiblioteket

– När man kommer hit får man titta i våra pärmar och så får man välja max fem olika sorter som man vill låna.

Låna och lämna tillbaka

Varje person får fylla i en blankett på vad de lånat och till hösten förväntas de lämna tillbaks fröer.

– Men det behöver inte vara samma. De som lånat nu tycker det är en kul idé, men det bygger ju på att de lämnar tillbaks så att vi kan fortsätta nästa år igen, säger Katrin Axling.

Foto: Karin Axling/Fröbiblioteket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.