Foto: Louise Gustavsson/SVT

Brandmän från länet redo att hjälpa vid de stora skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Nerikes brandkår erbjöd, tillsammans med andra räddningstjänster i regionen, under torsdagen Jönköping 50 man för att bistå släckningsarbetet där. Samtidigt har en enhet redan skickats till branden i Tjällmo.

– Det här är premiären för det regionala samarbetet, säger Magnus Bern, brandingenjör vid Nerikes Brandkår.

Torkan kom tidigt i år och under eftermiddagen har Nerikes brandkår, tillsammans med räddningstjänster från bland annat Värmland och Dalarna, haft ett möte för att diskutera hur man kan bistå vid bränderna som härjar i Tjällmo och Jönköping.

– Tjällmo hörde av sig vid halv fyra i dag och där beslutade vi direkt att skicka en enhet med fem man, som kommer hjälpa till under natten, säger Magnus Bern, brandingenjör vid Nerikes Brandkår. Under mötet beslutade vi även att erbjuda Jönköping 50 man.

Torkan 2019 Örebro län

Under kontroll

Senare under eftermiddagen meddelade dock Jönköping att utgångsläget där förändrats och att de just nu bedömer att förstärkningen inte behövs.

– Men väderprognosen för eftermiddagen imorgon ser inte bra ut där, med fortsatt torka och vind. Vi står stand by men det verkar mer lugnt.

Första gången samarbetet nyttjas

Samarbetet i regionen är nytt och det här är första gången som det sätts på prov i ett skarpt läge. Man har tidigare träffats för möten, utredningar och övningar.

– Vi har jobbat fram en plan inför sommaren. Nu kom sommaren lite snabbare än tänkt, men det här blir premiären absolut.

Håller koll på prognosen

Magnus Bern menar att varje enskild räddningstjänst skulle ha svårt att kunna erbjuda hjälp, men tillsammans kan de bistå andra områden.

– Jönköping har ett mer ansträngt läge än oss just nu. Självklart tar vi av våra marginaler och vi har lite olika lägen, men det ser relativt gott ut i hela vår region vilket gör att det här fungerar just nu.

– Vi följer prognoserna här hela tiden och skulle de bli värre får vi hålla igen. Men nu kan vi avvara utan att det påverkar ordinarie verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet