• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Vivallaskolan Foto: SVT

Lärarnas situation på Vivallaskolan blir nu en sak för Arbetsmiljöverket

Publicerad

I april krävde Lärarförbundet i Örebro flera åtgärder för att minska arbetsbördan för lärarna på Vivallaskolan i Örebro. Men då inget har hänt lämnas ärendet över till Arbetsmiljöverket via en så kallad 6:6a-anmälan.

Bland annat krävde man att en handlingsplan skulle tas fram för hur personalen på skolan ska hantera hot och våld.

Efter att arbetsgivaren, Örebro kommun, presenterat hur situationen skulle hanteras gjorde Lärarförbundet ett nytt besök.

– Men vid det besöket visade det sig att inget hade hänt bland lärarna ”på golvet”. Det fanns ingen prioriteringslista för i vilken ordning arbetsuppgifter ska utföras och inte heller någon handlingsplan för hot och våld, berättar Ann-Louise Stolt, huvudskyddsombud.

”Vårt uppdrag att göra”

Det har nu lett till att hon tillsammans med det andra huvudskyddsombudet Katrin Hahne Saltin lämnat in en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det är vårt uppdrag att göra när vi ser att det inte händer något.

Bra lön är inte allt

Efter att flera lärare och skolans rektor Åsa Fahlström sagt upp sig hoppas facket på snabb bättring, det är något som Örebro kommun kommer att vinna på menar Ann-Louise Stolt.

– Det är inte bara lönen som motiverar lärare, bra arbetsmiljö är också ett konkurrensmedel för att få personal att trivas.

Det här är en 6:6a-anmälan

Visa

6 kap 6 a§ i arbetsmiljölagen beskriver hur det ska gå till när ett allvarligt arbetsmiljöproblem uppstår:

  • Skyddsombudet ska göra en tydlig skriftlig begäran till arbetsgivaren om att få problemet åtgärdat.
  • Skyddsombudet ska få ett kvitto på att arbetsgivaren mottagit framställan.
  • Arbetsgivaren måste sedan inom 14 dagar lämna ett svar på hur problemet ska åtgärdas.
  • Om arbetsgivaren inte svarar ska skyddsombudet lämna ärendet vidare till Arbetsmiljöverket, som i sin tur bestämmer vad som ska göras åt problemet och om ärendet ska drivas vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

vivallaskolan

Mer i ämnet