Greger Andersson på Örebro Universitet konstaterar att det krävs Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) om lärarstudenterna ska få sin examen. Foto: SVT/TT

Lärarstudenter oroade för coronasmitta – nu ser Örebro universitet över reglerna för praktik

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som allt fler lärarstudenter helst skulle slippa att gå ut på praktik under den rådande coronapandemin har Örebro universitet fått ta emot de första samtalen från skolor som valt att stänga för praktikanter. Just nu försöker universitetsledningen lösa en knepig ekvation för att se till att studenterna kan få sin examen.

För att lärarstudenter ska få sin examen krävs det att man varit ute på praktik, eller som det heter idag Verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

– Den måste man göra, konstaterar Greger Andersson som är prefekt för humaniora, utbildningsvetenskap och samhällsvetenskap på Örebro Universitet. Det går inte att få en examen utan den.

Coronaviruset i Örebro län

Oro bland studenter

Men nu ser man över möjligheterna att göra delar av VFU:n på annat sätt. Dels beroende på att allt fler studenter oroas inför att gå ut på skolor och förskolor under den rådande coronapandemin.

Men också för att man börjat få in avhopp från skolor som inte längre vill ta in personer utifrån på skolorna.

Vill vara beredda på ändringar

– Vi måste ta höjd för att situationen kan ändras rejält beroende på utvecklingen, säger Greger Andersson.

Sedan tidigare har en regeländring gjorts i villkoren för kursmålen som gör att studenter som inte fullgjort sin VFU ändå får fortsätta sina studier under kommande termin. VFU:n måste dock vara komplett för att examen ska kunna ges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet